Alkstormvogeltjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alkstormvogeltjes
Chileens alkstormvogeltje in Peru.
Chileens alkstormvogeltje in Peru.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Procellariiformes (Buissnaveligen)
Familie
Pelecanoididae
(G.R. Gray, 1871)
Afbeeldingen Alkstormvogeltjes op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Alkstormvogeltjes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Alkstormvogeltjes (Pelecanoididae) zijn een familie van vogels uit de orde buissnaveligen. Het is een monotypische familie met maar één geslacht Pelecanoides met vier soorten die sterk op elkaar lijken met kleine verschillen in het kleurenpatroon en de vorm van de snavel.

Kenmerken[bewerken]

Deze sterk op alken lijkende vogels vertonen veel overeenkomstige kenmerken, zoals een gedrongen lichaam, korte nek, korte, dikke vleugels en staart. De neusopeningen op de korte snavels lopen naar boven toe en niet naar voren toe, zoals bij de meeste stormvogels. Het dier heeft een donkere bovenzijde en een witte onderzijde.

Leefwijze[bewerken]

Hun voedsel bestaat uit kleine kreeftachtigen en vissen, die ze dicht bij de kust buitmaken. Ze duiken net als alken achter visjes aan. De meeste stormvogelachtige vogels zijn echter uitgesproken vliegers zijn die zich ver op zee wagen, terwijl de alkstormvogeltjes zich meer in kustwateren ophouden.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze kleine zeevogels komen slechts voor op het zuidelijk halfrond.

Taxonomie[bewerken]

Genetisch zijn ze het meest verwant met de stormvogels (orde Procellariiformes) en niet met de alken die tot de orde van de steltloperachtigen behoren. De overeenkomst is dus een voorbeeld van convergente evolutie.

Soortenlijst[bewerken]