All Stars 2: Old Stars

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
All Stars 2: Old Stars
Regie Jean van de Velde
Producent Rolf Koot
Jean van de Velde
Mischa Alexander
Scenario Jean van de Velde
Hoofdrollen Danny de Munk
Daniël Boissevain
Peter Paul Muller
Thomas Acda
Kasper van Kooten
Raymi Sambo
Cas Jansen
Muziek Fons Merkies
Distributie Independent Films
Première 13 oktober 2011
Genre Komedie
Drama
Speelduur 123 min.
Taal Nederlands
Aantal bezoekers 298.003
Voorloper All Stars (1997)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

All Stars 2: Old Stars is een Nederlandse film uit 2011 van Jean van de Velde. Het is een vervolg op de film All Stars uit 1997.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Slechts één keer per jaar ongeveer komen de voetbalvrienden van Swift Boys 8 nog bij elkaar om een voetbalwedstrijd te spelen. De vriendschap is hierdoor in de loop der jaren wat verwaterd. Aanvoerder Bram gaat trouwen in Barcelona. Hij brengt dit met enthousiasme in de groep, maar de groep twijfelt om erheen te gaan. Het feit dat hij kaartjes kan regelen voor El Clásico de dag erop trekt ze over de streep.

Noodgedwongen haasten ze zich in het busje van Harry's Tuincentrum om op tijd aan te komen, met onderweg de nodige obstakels: het Belgische wegennet, een Duits nudistenkamp en de Franse politie. Gaandeweg vragen de jongens zich af wat er van hun ooit zo mooie toekomstplannen terecht is gekomen. Of ze het leven leiden dat ze ooit voor ogen hadden. En of de 'tweede helft' nu al begonnen is.

Rolverdeling[bewerken]

Scenario en productie[bewerken]

Het idee van de film ontstond bij de acteurs al in 1999 tijdens het opnemen van de televisieserie All Stars.[1] In 2008 werd de film aangekondigd.[2] In tegenstelling tot de eerste film en serie werd het scenario nu alleen geschreven door Jean van de Velde.

De opnamen van de film vonden plaats vanaf 4 juni 2011 tot en met 28 juli. De eerste opname begon op een begraafplaats.[3]

De bedoeling was dat Antonie Kamerling zou terugkeren als het personage Hero. Hij pleegde echter zelfmoord voordat de opnamen voor de film begonnen. De opnamen moesten hierdoor worden uitgesteld. Ook werd er getwijfeld of de film überhaupt door moest gaan. In de film wordt zijn personage geëerd. Zo is Hero zijn 'nieuwe' naam 'Sampai Jumpa' dat in het Indonesisch betekent 'tot ziens', en wordt het nummer 'Toen ik je zag' gezongen door de vriendengroep. Kamerling zelf was enthousiast toen hij destijds een voorlopige versie van het script las.[4] Hero zou in het originele script overlijden, om vervolgens gereïncarneerd terug te komen in de slotscène als straatmuzikant in Spanje.[5] De oorspronkelijke verhaallijn is in het uiteindelijke script overgenomen door het personage Nemo, de broer van Hero. Een rol van Cas Jansen die geïntroduceerd werd in televisieserie. Het is hierdoor voor het eerst dat de bezetting van de groep tegelijk bestaat uit Jansen en Danny de Munk. Toen Jansen namelijk zijn entree maakte in de televisieserie werd de rol van De Munk door musicalverplichtingen overgenomen door Roeland Fernhout en later door Dirk Zeelenberg.[6] Zeelenberg was overigens aanwezig bij de première.[7] In de eerste film zegt de vader van Hero (Hans Dagelet) dat Hero zijn enige zoon is. Het Twitteraccount van de film gaf als verklaring: Vader van Hero heeft Nemo nooit echt erkend. Daarom heet-ie ook Nemo. Da's Latijn voor 'niemand'.

Continuïteit met televisieserie[bewerken]

Op 5 juni 2011 werd er gefilmd bij voetbalvereniging DRC in Durgerdam, waar tussen 1999 en 2001 ook de televisieserie All Stars werd opgenomen. De gebeurtenissen uit de serie worden echter grotendeels genegeerd. Het karakter Willem overlijdt in het tweede seizoen, maar in deze film leeft hij weer. De rollen van Johnny en Bram werden gerecast tijdens de serie, worden opnieuw gespeeld door Daniël Boissevain en Danny de Munk. De sterkste verbinding met de continuïteit van de serie is de achtergrond van Bram als advocaat en de aanwezigheid van Nemo. Ook heeft Katja Schuurman als barvrouw Nadja een cameo als de aftiteling loopt op 1:55:03. Haar personage werd geïntroduceerd in het tweede seizoen.

Als knipoog is er een scène opgenomen waarin een deurwaarder op bezoek komt bij Harry's tuincentrum en naar Willem vraagt, waarop Willem antwoordt dat die al heel lang geleden is overleden. Deze scène heeft de eindmontage niet gehaald.[8]

Trivia[bewerken]

  • Al in de eerste week (herfstvakantie 2011) na de release in de bioscopen trok All Stars 2: Old Stars van alle Nederlandse films de meeste bezoekers, 73.321. In totaal bezochten meer dan 298.000 mensen de film.
  • Jasper Schuringa, de passagier die in 2009 ingreep en zo mogelijk bijdroeg aan het mislukken van de aanslag tijdens Northwest Airlines-vlucht 253, speelt zichzelf in de scène in het vliegtuig met Nemo.[9]
  • Tijdens het draaien van de film werd speciaal een reclame van de Nationale bioscoopbon opgenomen die zich afspeelt tijdens een wedstrijd van de Swift Boys. Hierin is Kees Boot te zien als scheidsrechter. Hij nam de rol van Johhny over van Boissevain tijdens het tweede seizoen van de televisieserie. Op een gegeven moment kijken de twee vertolkers van Johnny elkaar aan. In de film zelf is Boot niet herkenbaar in beeld.[10] Wel wordt hij bedankt op de aftiteling. Boot was ook aanwezig bij de première.[11]
  • In 2011 werd gesproken over een eventuele derde film. De titel zou zijn geweest All Stars 3: Bald Stars.[12][13]