Almanzo Wilder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Almanzo Wilder

Almanzo James Wilder (Malone (New York), 13 februari 1857 - Mansfield (Missouri), 23 oktober 1949) was de man van de Amerikaanse schrijfster Laura Ingalls Wilder, bekend van de boeken over Het kleine huis op de prairie. Rose Wilder Lane was hun dochter.

Almanzo James Wilder werd geboren vlak bij Malone, New York als zoon van de Amerikaanse boeren James Mason Wilder en Angeline Albina Day. In 1879 verhuisde hij met zijn broer Royal Gould Wilder naar De Smet (South Dakota). Hier ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Laura met wie hij trouwde op 25 augustus 1885. Ze kregen een dochter Rose, geboren op 5 december 1886. In augustus 1889 kregen ze nog een zoon, die na enkele dagen overleed.

Het verhaal over de jeugd van Almanzo beschreef Laura in haar vierde boek De grote hoeve. In haar negende boek De vier prairiejaren schreef Laura over hun eerste jaren samen.

In 1890 leefden Laura, Almanzo en Rose bij Almanzo's ouders in Spring Valley Minnesota. Tussen 1891 en 1892 verhuisden ze naar Westville in Florida omdat ze hoopten dat het warmere klimaat zou helpen voor Almanzo's benen, die waren aangedaan na difterie. Na enkele maanden keerden ze echter weer terug naar De Smet. In juli 1894 verlieten ze De Smet voorgoed om zich voor de rest van hun leven te vestigen in Mansfield (Missouri).