Altmann van Passau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Altmann van Passau
bisschop
Glasraamportret in de kerk van Liesing
Glasraamportret in de kerk van Liesing
Geboren 1015
Gestorven 8 augustus 1091 te Zieselmauer
Schrijn Göttweig
Naamdag 8 augustus
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De heilige Altmann van Passau ( 1015- Zeiselmauer, 8 augustus 1091) was een Duits bisschop. Hij was afkomstig uit Westfalen en stamde uit een adellijke Saksische familie. Hij liep school aan de kathedraalschool van Paderborn, waarvan hij later hoofd werd. Hij was tevens koorheer aan de Dom van Aken (vanaf ca. 1055 domproost van Aken), hofkapelaan van keizer Hendrik III en kanunnik in Goslar.

In 1065 werd hij bisschop van Passau en begon hij de geestelijken te hervormen. In 1070 stichtte hij de Sint-Nicolaasabdij in Passau als een klooster van reguliere kanunniken en in 1083 de abdij van Göttweig in Neder-Oostenrijk, dat in 1094 een abdij van de benedictijnen werd. Hij hervormde ook de al bestaande kloosters van Sankt Florian, Kremsmünster, Melk en Sankt Pölten en liet er stenen kerken bouwen.

In 1074 kondigde hij de hervormingen aan van paus Gregorius VII en steunde deze ook in de daaropvolgende investituurstrijd. In 1076 namen hij noch Gebhard van Salzburg deel aan de Rijksdag van Worms en zoals Gebhard, steunde Altmann de tegenkoning Rudolf van Zwaben. Hij werd weggebracht uit Passau door partijgangers van keizer Hendrik IV, die de stad in 1077/1078 verwoestte. Altmann nam deel aan de synodes van 1079 en 1080 in Rome. Hij werd aangeduid als pauselijk gezant voor Duitsland en slaagde erin de Babenberger Leopold II van Oostenrijk te overhalen tot de pauselijke partij. In 1085 zette de keizer hem af als bisschop van Passau, waarna hij de rest van zijn leven grotendeels doorbracht in de gebieden van de Babenbergers.

Hij stierf in Zeiselmauer in Neder-Oostenrijk en ligt begraven in de kerk van de abdij van Göttweig. Zijn feestdag is op 8 augustus.