Alvin and the Chipmunks (muziekgroep)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alvin and The Chipmunks
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1958–1972
1979–heden
Oorsprong Fresno, Californië, V.S.
Genre(s) country, popmuziek, kerstmuziek, rock, dance, hiphop
Label(s) Liberty, London, RCA, Sony Wonder, Quality, Jet/Chipmunk Records
Bezetting
Huidige leden Ross Bagdasarian, Jr.
Janice Karman
Steve Vining
Randy Miller
Ali Dee Theodore
Oud-leden Ross Bagdasarian (overleden)
Jai Winding
Johnny Mann
Randy Edelman
Joe Reisman
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Alvin and the Chipmunks, oorspronkelijk bekend als simpelweg the Chipmunks, is een fictieve Amerikaanse muziekgroep, die in 1958 werd bedacht door Ross Bagdasarian.

De groep bestaat zogenaamd uit drie zingende wangzakeekhoorns: Alvin, Simon en Theodore. In werkelijkheid worden de nummers van het drietal ingezongen door verschillende artiesten, waaronder Bagdasarian. Vervolgens wordt de plaat extra snel afgedraaid om de stemmen extra hoog te laten klinken en zo de indruk te wekken dat het de drie eekhoorns zijn die zingen. Op de covers van de albums staan altijd de drie eekhoorns afgebeeld. Na Bagdasarians dood in 1972 werd het stemwerk overgenomen door onder andere Ross Bagdasarian, Jr. en Janice Karman.

De personages waren een onverwacht succes voor Bagdasarian. In de loop der jaren heeft de groep dan ook een grote merchandising met zich meegebracht. Tevens bestaan er twee televisieseries en vier live-action bioscoopfilms over de groep, waarvan de nieuwste dateert uit 2016. In 2019 kreeg de groep een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 1958 kwam Ross Bagdasarian met het lied Witch Doctor, waarin hij reeds de techniek toepaste van het versneld afspelen van een plaat om zijn stem hoger te laten klinken. Het lied werd een grote hit en stond drie weken op de eerste plaats in de Billboard Top 100, (een voorloper van de Billboard Hot 100). Dit lied wordt ook wel gezien als de officiële voorloper van Alvin and the Chipmunks.

In de herfst van 1958 bedacht Bagdasarian de drie eekhoorns als belichaming van zijn hoge stemgeluid. Hij gebruikte het drietal datzelfde jaar voor het lied The Chipmunk Song (Christmas Don't Be Late). Op de cover van het album werden de drie eekhoorns, gezamenlijk aangeduid als “The Chipmunks”, aangeduid als de artiesten. Binnen zeven weken werden meer 4 miljoen exemplaren van het album verkocht. Het album leverde Bagdasarian drie Grammy Awards op. Bagdasarian mocht het lied zelfs live komen opvoeren in The Ed Sullivan Show, met drie eekhoorn-handpoppen als achtergrondkoor. Dit succes was voor Bagdasarian reden om door te gaan met het concept.

In december 1959 kregen The Chipmunks hun namen en uiterlijk dankzij een strip uit Dell Comics’ reeks Four Colors. In 1961 werden hun ontwerpen verder uitgebreid voor de eerste televisieserie over het drietal: The Alvin Show. Toen Ross Bagdasarian, Sr.

In 1969 verscheen het laatste album van The Chipmunks in hun originele samenstelling; The Chipmunks Go to the Movies. In 1972 overleed Bagdasarian aan een hartaanval, waarna geen nieuwe Chipmunks-media meer gemaakt werden. In 1979 besloot Bagdasarians zoon, Ross Bagdasarian, Jr., verder te gaan met zijn vaders’ werk.

In 1983 werd de naam van de groep officieel veranderd van “The Chipmunks” naar “Alvin and the Chipmunks”. Dit omdat Alvin duidelijk de populairste van de drie was en om aan te sluiten op de toenmalige trend om muziekgroepen een naam te geven die bestond uit een combinatie van een artiest en een groepsnaam (zoals Diana Ross & The Supremes). Een tweede animatieserie, eveneens getiteld Alvin and the Chipmunks, volgde later in 1983. Deze serie was een productie van Ruby-Spears Productions en volgde grotendeels dezelfde opzet als de eerste serie.

In 1996 kocht Universal Studios de rechten op de personages, waarna het drietal te zien was in een reeks direct-naar-video animatiefilms. In 2002 verloor Universal de rechten weer door een rechtszaak van Bagdasarian Productions, die vond dat Universal hun contract betreffende het gebruik van de personages voor de films had geschonden. In 2007 produceerden Bagdasarian Productions en 20th Century Fox de live-action bioscoopfilm Alvin and the Chipmunks. Een tweede film volgde in 2009.

In november 2008 kwam het tot nu toe laatste album van Alvin and the Chipmunks uit: undeniable (de soundtrack van de tweede bioscoopfilm niet meegerekend).

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Alvin Seville[bewerken | brontekst bewerken]

Alvin is de leadzanger van Alvin and the Chipmunks. Hij is altijd overenthousiast en impulsief en heeft een grote liefde voor koffie. Hij komt regelmatig met bizarre of onlogische plannen voor het nastreven van een doel dat hij voor ogen heeft. Alvin heeft bruine ogen en zijn kleding is doorgaans rood.

Simon Seville[bewerken | brontekst bewerken]

Simon is de slimste van de drie eekhoorns. Zijn IQ ligt niet ver van dat van Albert Einstein. Hij heeft blauwe ogen en een zwarte bril. Zijn kleding is blauw. Simon heeft een droog gevoel voor humor. Hij speelt onder andere basgitaar, klarinet, saxofoon, doedelzak, tuba en drumstel.

Theodore Seville[bewerken | brontekst bewerken]

Theodore is de “onschuldige” van de drie eekhoorns. Hij is gezet, verlegen, liefdevol, naïef en goed van vertrouwen. Derhalve laat hij zich van iedereen het snelst meeslepen in Alvins plannen. Zijn kleding is groen, net zoals zijn ogen. Hij speelt onder andere drums en gitaar, hij staat ook beter bekend als ''Junior''

David "Dave" Seville[bewerken | brontekst bewerken]

Dave is de menselijke “vader” van de drie eekhoorns. Hij heeft de drie geadopteerd en geholpen hun muziekcarrière te starten. Tegenwoordig doet hij dienst als hun manager. De eekhoorns drijven hem geregeld tot waanzin. Zelf speelt hij piano en gitaar. Hij zingt soms ook mee in de nummers en is daarmee de belichaming van Bagdasarians normale, niet bewerkte stem.

Techniek[bewerken | brontekst bewerken]

Om de stemmen van de eekhoorns extra hoog te laten klinken, werden de stemmen opgenomen op een band die maar op halve snelheid draaide tijdens de opnames. Door de band vervolgens op normale snelheid af te spelen, klonken de stemmen hoger en sneller dan ze in werkelijkheid waren. Deze techniek werd al eerder gebruikt in The Wizard of Oz voor personages die met een extra hoge of extra lage stem moesten praten. Alvin and the Chipmunks maakten de techniek echter bij een groot publiek bekend. De techniek is nadien door veel shows en artiesten gekopieerd, waaronder The Goons, Benny Hill, Ray Stevens, David Bowie en voor het album I Hear a New World.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Merchandising[bewerken | brontekst bewerken]

Het succes van Alvin and the Chipmunks heeft tot een grote merchandising geleid. Er bestaan onder andere strips en spellen van het trio. Enkele van de videospellen zijn:

Imitaties[bewerken | brontekst bewerken]

Toen de eerste televisieserie over Alvin and the Chipmunks in de maak was, verscheen in 1960 eerst de serie The Nutty Squirrels. Deze serie was duidelijk bedoeld als imitatie van de Chipmunks, maar was niet zo succesvol als de Chipmunks.

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat de Disneyfiguren Knabbel en Babbel gebaseerd zouden zijn op de Chipmunks. Deze twee personages maakten in werkelijkheid reeds in 1943, meer dan 10 jaar voor The Chipmunks, hun debuut in het filmpje Private Pluto.

In de jaren 80 van de 20e eeuw was er een groep genaamd “The Happy Hamsters”[1], die duidelijk bedoeld was om in te spelen op het succes van The Chipmunks.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1959: het eerste album van de Chipmunks wint drie Grammy Awards: beste kinderalbum, beste komische album en Best Engineered Record – Non-Classical
 • 1960: "Alvin's Harmonica" wint een Grammy Award.
 • 1961: Let's All Sing with The Chipmunks wint een Grammy Award voor beste kinderalbum.
 • 1962: nominatie voor een Grammy Award voor het album The Alvin Show.
 • 1963: twee Grammy-Award nominaties voor het album The Chipmunk Songbook.
 • 1966: Grammy Award-nominatie voor de Chipmunks-versie van het lied "Supercalifragilisticexpialidocious".
 • 1985: De animatieserie wordt genomineerd voor een Emmy Award
 • 1987: Nominatie voor een Young Artist Award in de categorie "Exceptional Family Animation Series or Specials."
 • 1987: Nominatie voor een Emmy Award.
 • 1988: Nominatie voor een Emmy Award voor de film The Chipmunk Adventure.
 • 1988-1990: de animatieserie wint de Kids' Choice Awards voor "Favorite Cartoon"
 • 2000: De filmAlvin and the Chipmunks Meet Frankenstein wint de Golden Reel Award voor "Best Sound Editing – Direct to Video – Sound Editorial"
 • 2008: Jason Lee wint voor zijn rol in de live-action film de Kids' Choice Awards voor "Favorite Movie"
 • 2008: de soundtrack van de film wint de American Music Award voor "Best Movie Soundtrack"
 • 2010: Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel wint de Kids' Choice Awards voor "Favorite Movie".

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]