American Mathematical Society

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De American Mathematical Society (AMS) is een professioneel wiskundig genootschap uit de Verenigde Staten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De American Mathematical Society werd gesticht in 1888 als de New York Mathematical Society, het geesteskind van Thomas Fiske, die onder de indruk was geraakt van de London Mathematical Society tijdens een reis naar Engeland. John Howard Van Amringe was de eerste voorzitter en Fiske werd de secretaris.

Het genootschap besloot al gauw om een krantje te publiceren, maar ze stuitten daarbij op heel wat weerstand, aangezien men dacht dat ze wilden concurreren met de American Journal of Mathematics. Het resultaat was een klein infoblad: Bulletin of the New York Mathematical Society, met Fiske als chef-editor. Het blad had snel veel bijval en kon rekenen op een hoge populariteit.

In juli 1894 kwam er een grote reorganisatie op gang en werd de naam veranderd naar American Mathematical Society. In 1951 verhuisde het hoofdkwartier van New York naar Providence in Rhode Island. Het genootschap opende in 1984 een tweede kantoor in Ann Arbor (Michigan) en een derde in 1992 in Washington D.C..

De populariteit van het Bulletin leidde algauw tot het maandelijkse krantje Transactions of the American Mathematical Society (1900) en later Proceedings of the American Mathematical Society (1994). In 1988 werd het officiële genootschapskrantje Journal of the American Mathematical Society gevormd.

De AMS telt anno 2008 ongeveer 30.000 leden.

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

1888 – 1900[bewerken | brontekst bewerken]

1901 – 1950[bewerken | brontekst bewerken]

1951 – 2000[bewerken | brontekst bewerken]

2001 – heden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]