Ammoniumdodecylsulfaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ammoniumdodecylsulfaat
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van ammoniumdodecylsulfaat
Algemeen
Molecuulformule C12H29NO4S
IUPAC-naam ammoniumdodecylsulfaat
Andere namen ammoniumlaurylsulfaat
Molmassa 283,43 g/mol
SMILES
[O-]S(=O)(=O)OCCCCCCCCCCCC.[NH4+]
CAS-nummer 2235-54-3
EG-nummer 218-793-9
PubChem 16700
Wikidata Q2783951
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Schadelijk
Waarschuwing
H-zinnen H315 - H319 - H412
EUH-zinnen geen
P-zinnen P305+P351+P338
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Ammoniumdodecylsulfaat is een ionische oppervlakte-actieve stof. Het staat ook bekend onder de naam ammoniumlaurylsulfaat en de Engelstalige namen ammonium lauryl sulfate (ALS) en ammonium dodecyl sulfate (ADS).

Synthese[bewerken | brontekst bewerken]

Ammoniumdodecylsulfaat wordt gemaakt door dodecylzuur ofwel laurinezuur (dat meestal uit kokos- of palmolie gehaald wordt) te sulfoneren met zwavelzuur en vervolgens te neutraliseren met ammonia of ammoniumcarbonaat.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Ammoniumdodecylsulfaat is een sterk reinigende stof, zelfs in een sterke verdunning. Het vormt door de oppervlakte-actieve werking een stevig schuim. Ammoniumdodecylsulfaat wordt in Europa weinig gebruikt. Ook het vrijwel identieke natriumdodecylsulfaat wordt in Europa aanzienlijk minder gebruikt dan elders in de wereld. Het is een grondstof voor ammoniumlaurylethersulfaat.

In zuivere vorm vindt het wel toepassing als reiniger en schuimvormer in sommige soorten cosmetica en reinigingsmiddelen. In andere delen van de wereld (onder andere de VS) wordt het ook veel gebruikt in shampoo, douchegel en dergelijke producten. De INCI naam is Ammonium Lauryl Sulfate.