Amoco Cadiz (schip, 1974)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Liberiaanse handelsvlag
Amoco Cadiz
De Amoco Cadiz aan de grond gelopen bij Bretagne
Geschiedenis
Werf Astilleros Españoles, Cadiz
Tewaterlating 1974
Status Gebroken na op 16 maart 1978 aan de grond te zijn gelopen
Eigenaren
Eigenaar Amoco Transport
Algemene kenmerken
Type Tanker
Lengte 334,02 meter
Breedte 51,06 meter
Diepgang 19,80 meter
Tonnenmaat 109.700 brt
Draagvermogen 228.513 DWT
Voortstuwing en vermogen 1 schroef, 22.700 kW dieselmotor
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Amoco Cadiz was een mammoettanker die op 16 maart 1978 aan de grond liep, vijf kilometer voor de kust van Portsall, gemeente Ploudalmézeau, in het noordwestelijkste puntje van Bretagne (Frankrijk). De tanker was eigendom van het Amerikaanse Amoco.

Het schip dat voer onder Liberiaanse vlag, was op weg van de Perzische Golf naar Le Havre in Frankrijk, toen het in zwaar weer terechtkwam. Een klein probleem in de stuurinrichting maakte het schip onbestuurbaar, waarna het in de richting van de Franse kust dreef en aan de grond liep op de riffen voor de baai van Portsall. Als laatste redmiddel had het schip geprobeerd te ankeren, maar ook dat mocht niet meer baten. Als gevolg hiervan brak het schip, en stroomde er 233.000 ton ruwe olie in zee[1], waarbij Het Kanaal ernstig werd vervuild, en het Bretonse strand grote schade opliep over een lengte van ruim 300 kilometer. Het werd een van de grootste milieurampen in de geschiedenis. Het opruimen van de olie duurde meer dan een jaar.

De ramp leidde tot de bouw van een controletoren voor het scheepvaartverkeer op het eiland Ouessant. Sindsdien beschikt de kustreddingsdienst in Brest ook over een krachtige sleepboot.[2]

Het ruim 20 ton zware anker van de Amoco Cadiz ligt nu als monument bij de haven van Portsall.

Zie de categorie IMO 7336422 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.