Amoebiasis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door KehppKukkieBot (overleg | bijdragen) op 11 feb 2017 om 17:57. (→‎Verspreiding: Wikipedia:Wikiproject/SpellingCheck. Help mee!, http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1534/weleens_wel_eens/ Bij ook is de kans op valse positieven, replaced: wel eens → weleens met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.


Amoebiasis
Coderingen
ICD-10 A06.0
ICD-9 006
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Amoebiasis (klemtoon op de eerste i), vroeger ook wel Entamoebiasis genoemd, is de medische verzamelnaam voor alle aandoeningen die worden veroorzaakt door de amoeboïde parasiet Entamoeba histolytica.

Verspreiding

Deze ziekte komt wereldwijd voor, maar is in Nederland zeldzaam. Ze komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden, met name in gebieden met gebrekkige sanitaire voorzieningen. Besmetting kan optreden via verontreinigd water of voedsel of via feco-orale besmetting. Amoebedysenterie is een meestal alleen in de tropen voorkomende vorm van ernstige diarree. In de lever kan weleens een amoebenabces optreden.

Levenscyclus

Levenscyclus van Entamoeba histolytica

Symptomen

De parasiet kan dus klachten geven van het maag-darmkanaal (dysenterie) en de lever (amoebeabces). Meestal verloopt een infectie echter symptoomloos.

  • Maag-darmkanaal: buikkramp en bloederige diarree. Soms is er ook koorts.
  • Lever: hoge koorts, pijn in de rechterbovenbuik. Meestal is er geen geelzucht.