Imagine Film Festival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Imagine Film Festival
Algemene informatie
Datum jaarlijks
Locatie EYE Film Instituut Nederland
Duur 12 dagen
Genre(s) Genrefilm, fantastische film
Prijs Silver Scream Award, Zilveren Méliès, Black Tulip Award
Organisator Stichting AFFF
Geschiedenis festival
Eerste editie 1984
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Film

Het Imagine Film Festival is een jaarlijks terugkerend filmfestival in EYE, Amsterdam waarin elf dagen lang fantasy-, sciencefiction-, horror-, martialarts- en animefilms worden vertoond. Het evenement wordt georganiseerd door de Stichting AFFF, dat geen winstoogmerk heeft, en subsidies ontvangt van onder andere het Filmfonds en de Gemeente Amsterdam.

Programma[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de vertoning van ruim vijftig lange en veertig korte films is er een randprogramma met gasten uit binnen- en buitenland. Er vindt op het festival kennisoverdracht en discussie plaats tussen professionals en belangstellenden door middel van gratis toegankelijke 'Q&A's', een symposium en een masterclass. Hiermee wil Imagine het publiek interesseren voor de fantastische cinema en (toekomstige) Nederlandse filmmakers stimuleren tot het maken van meer fantastische films. Bovendien wordt er elke editie een nieuw themaprogramma uitgekozen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1984 werd in het Alhambra Theater aan de Weteringschans met het eerste Weekend Of Terror de basis gelegd voor het huidige Imagine Filmfestival. Tijdens dit weekend werden horrorfilms vertoond. Het Weekend Of Terror besteedde in 1984 aandacht aan de regisseur David Cronenberg met een Cronenberg-retrospectief en vertoonde in 1987 werk van Lucio Fulci en in 1991 van Herschell Gordon Lewis (1991). Het Weekend of Terror werd in 1993 en 1996 omgedoopt tot respectievelijk 10de en 13de Festival van de Fantastische Film. In 1997 vond geen festival plaats. Na vijftien edities werd het Weekend of Terror in 2000 definitief omgedoopt tot Festival van de Fantastische Film en vanaf 2004 tot Amsterdam Fantastic Film Festival. In 2009 veranderde de naam in het huidige Imagine Film Festival. In april 2019 vindt de 35ste editie plaats.

Imagine komt voort uit het Weekend of Terror, dat in 1984 werd opgericht door Jan Doense, regisseur van korte films en tevens oprichter van de Nacht van de Wansmaak. Via de European Fantastic Film Festivals Federation (EFFFF), waarbij het sinds 1996 aangesloten is, werkt de Stichting AFFF intensief samen met een groot aantal andere Europese filmfestivals in dit genre.

Inmiddels is het festival uitgegroeid tot een volwassen speler in het festivalcircuit, waarbij aandacht wordt besteed aan films uit diverse genres. Zo organiseerde het Amsterdam Fantastic Film Festival in 2004 het Gouden Méliès Gala, waarop de prijzen voor de beste lange en korte Europese fantastische film werden uitgereikt. Bovendien zag het AFFF zijn volwassen status onlangs bevestigd door de toekenning van structurele (vierjarige) subsidies door zowel het Ministerie van OC&W als de Gemeente Amsterdam.

In 2009 kreeg het festival een nieuwe naam: Imagine Film Festival.[1] Met de naamswijziging wil de organisatie benadrukken dat het festival zich in de loop der jaren meer is gaan richten op films die zich niet strikt laten definiëren als fantasy, horror of sciencefiction.[1] In 2013 is het festival verplaatst naar het EYE Film Instituut Nederland in Amsterdam-Noord.

Publieksprijs[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1990 wordt de Silver Scream Award uitgereikt, een publieksprijs voor beste film.

De winnaars van deze prijs waren[2]:

Overige prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het festival worden de volgende prijzen uitgereikt:

  • Zilveren Méliès
  • Méliès d'Argent voor Beste Korte Europese Fantastische Film
  • Black Tulip Award
  • MovieZone Award

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]