Imagine Filmfestival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Imagine Film Festival
Algemene informatie
Datum jaarlijks
Locatie EYE Film Instituut Nederland
Duur 12 dagen
Genre(s) Genrefilm, fantastische film
Prijs Silver Scream Award, Zilveren Méliès, Black Tulip Award
Organisator Stichting AFFF
Geschiedenis festival
Eerste editie 1984
Laatste editie 2017
Aantal edities 33
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Film

Het Imagine Film Festival, tot 2009 het Amsterdam Fantastic Film Festival, is een jaarlijks terugkerend filmfestival in Amsterdam. Elf dagen lang worden de beste en meest prikkelende films op het gebied van fantasy, science fiction, horror, martial arts en anime vertoond. Het evenement wordt georganiseerd door de Stichting AFFF, dat geen winstoogmerk heeft, en subsidies ontvangt van het Filmfonds en de Gemeente Amsterdam.

Programma[bewerken]

Naast de vertoning van ruim 50 lange en 40 korte films is er een groot randprogramma met gasten uit binnen- en buitenland. Er vindt op het festival kennisoverdracht en discussie plaats tussen professionals en belangstellenden, door middel van gratis toegankelijke 'Q&A's', een symposium en een masterclass. Hiermee wil Imagine een breed publiek interesseren voor de fantastische cinema en (toekomstige) Nederlandse filmmakers stimuleren tot het maken van meer fantastische films. Bovendien wordt er elke editie een nieuw themaprogramma uitgekozen.

Sinds 2000 is een speciaal, educatief jeugdprogramma onderdeel van het festival. Dit biedt kinderen de mogelijkheid om op een speelse manier kennis te maken met film en filmproductie, en betrekt hen in de discussie over actuele en historische thema's, die in de getoonde films ter sprake komen.

Imagine komt voort uit het Amsterdam Fantastic Film Festival, dat in 1984 werd opgericht door Jan Doense, regisseur van korte films en tevens oprichter van de Nacht van de Wansmaak. In ruim twee decennia is het festival uitgegroeid van het Weekend of Terror tot een volwassen speler in het festivalcircuit. Via de European Fantastic Film Festivals Federation (EFFFF), waarbij het sinds 1996 aangesloten is, werkt de Stichting AFFF intensief samen met een groot aantal andere Europese filmfestivals in dit genre.

Geschiedenis[bewerken]

In 1982 werd in het Alhambra Theater aan de Weteringschans met het eerste Weekend Of Terror de basis gelegd voor het huidige Imagine Filmfestival. Tijdens dit weekend konden liefhebbers van horrorfilms hun hart ophalen bij de betere splatter en horrorfilm.

Het Weekend Of Terror was een vrijplaats voor filmliefhebbers die zich vol overgave in het zoveelste Italiaanse zombiefestijn stortten, maar het er tevens over eens waren dat het werk van David Cronenberg serieuze aandacht verdiende. Met een Cronenberg-retrospectief in 1984 was het festival zijn tijd ver vooruit, terwijl met selecties uit het werk van Lucio Fulci (1987) en Herschell Gordon Lewis (1991) gangbare opvattingen over kwaliteit brutaal werden aangevochten.

Inmiddels is het festival uitgegroeid tot een volwassen speler in het festivalcircuit, waarbij aandacht wordt besteed aan films uit diverse genres. Zo organiseerde het AFFF in 2004 het Gouden Méliès Gala, waarop de prijzen voor de beste lange en korte Europese fantastische film werden uitgereikt. Bovendien zag het AFFF zijn volwassen status onlangs bevestigd door de toekenning van structurele (vierjarige) subsidies door zowel het Ministerie van OC&W als de Gemeente Amsterdam.

In 2009 kreeg het festival een nieuwe naam: Imagine Film Festival.[1] Met de naamswijziging wil de organisatie benadrukken dat het festival zich in de loop der jaren meer is gaan richten op films die zich niet strikt laten definiëren als fantasy, horror of sciencefiction.[1] In 2013 is het festival verplaatst naar het EYE Film Instituut Nederland in Amsterdam-Noord.

Prijzen[bewerken]

Tijdens het festival worden de volgende prijzen uitgereikt:

  • Silver Scream Award
  • Zilveren Méliès
  • Méliès d'Argent voor Beste Korte Europese Fantastische Film
  • Black Tulip Award
  • MovieZone Award
  • Imagine Time Capsule

Externe link[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. a b Imagine nieuwe naam AFFF, FilmTotaal, 7 februari 2009