Nastia Liukin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Anastasia Liukin)
Nastia Liukin
Liukin in september 2008.
Persoonlijke informatie
Volledige naam Anastasia Ljoekina
Bijnaam Nastia
Geboortedatum 30 oktober 1989
Geboorteplaats Moskou, Vlag van Sovjet-Unie Sovjet-Unie
Lengte 160 cm
Sportieve informatie
Discipline Gymnastiek
Trainer/coach Valeri Liukin (vader)
Eerste titel Goud Pan-Amerikaanse Spelen 2003
Olympische Spelen Peking 2008:
Goud individueel meerkamp
Zilver team
Portaal  Portaalicoon   Sport

Anastasia "Nastia" Valerijevna Ljoekina (Russisch: Анастасия "Настя" Валерьевна Люкина) (Moskou, 30 oktober 1989) is een in de Sovjet-Unie geboren Amerikaanse gymnaste. Ze won onder meer een gouden medaille op de Olympische Spelen van 2008 in de individuele meerkamp en zilver in de landenmeerkamp. Eerder was ze ook tweevoudig wereldkampioene op de evenwichtsbalk en eenmalig op de brug. In totaal verzamelde ze reeds negen medailles op wereldkampioenschappen en vier wereldtitels.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Nastia Liukin werd in 1989 geboren in de nadagen van de toenmalige Sovjet-Unie. Haar vader, Valeri Liukin, behaalde voor de Sovjet-Unie meerdere wereldtitels en twee gouden en zilveren medailles in de gymnastiek op de Olympische Spelen van 1988. Haar moeder, Anna Kotchneva, was wereldkampioene ritmische gymnastiek in 1987.

Toen Liukin tweeënhalf jaar oud was, kort na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, verhuisde het gezin naar de stad New Orleans in de Verenigde Staten en later naar de staat Texas. Haar ouders werkten als atletiekcoaches en omdat ze geen babysit konden betalen ging ze altijd met hen mee. Hoewel hierin niet aangespoord door haar ouders begon Liukin de andere kinderen na te doen maar haar talent en wens werden snel duidelijk. Reeds op haar zesde turnde Liukin op competitieniveau.

Nastia Liukin brak op haar twaalfde door op het US Classic-toernooi uit het niets brons te behalen in de individuele meerkamp. Haar ster begon te rijzen met de Junior-Pan-Amerikaanse Spelen en ze werd tweemaal Amerikaans kampioen als junior. Zodoende werd ze geselecteerd voor het Amerikaanse seniorenteam in januari 2005.

Als senior werd ze op de Wereldkampioenschappen turnen in 2005 tweede in de meerkamp. In maart 2006 werd ze eerste op de American Cup in dezelfde discipline. In augustus dat jaar werd ze voor de tweede maal senior nationaal kampioene. Ze werd geselecteerd voor de Wereldkampioenschappen turnen van 2006 maar door een enkelblessure opgelopen tijdens de training kon ze slechts één oefening uitvoeren. Nog in 2006 hadden Liukin en haar vader een kleine rol in de tienerfilm Stick It.

De enkelblessure noodzaakte een operatie en hield Liukin begin 2007 grotendeels uit competitie. In de zomer dat jaar werd ze derde op de nationale kampioenschappen. Op de volgende wereldkampioenschappen in Duitsland behaalde ze opnieuw goud met het team. Ze won dat jaar ook haar tweede wereldtitel als senior. Nog in 2007 maakte Liukin haar middelbare school af en ging studeren aan de Southern Methodist University.

Liukin op de Amerikaanse nationale kampioenschappen van 2008.
Liukin (uiterst links) op het podium met haar zilveren medaille in de meerkamp op de Amerikaanse nationale kampioenschappen van 2008.

In 2008 won Liukin opnieuw de American Cup en in maart dat jaar won ze met het Amerikaanse team goud op de Pacific Rim-Kampioenschappen. Op de nationale kampioenschappen werd ze tweede. In juni 2008 deed ze mee aan de kwalificaties voor de Olympische Zomerspelen van 2008 waarin ze tweede werd en daarmee haar ticket naar De Spelen verdiende.

In de kwalificatieronde werd ze er tweede, na haar teamgenote Shawn Johnson. In de finale won ze met dat team zilver. Op 15 augustus pakte ze de gouden medaille in de meerkamp, voor Shawn Johnson die zilver won. Na de Olympische Spelen heeft Liukin nog 2 nationale wedstrijden gedaan in 2009 en is daarna gestopt.

In 2011 tijdens de WK turnen maakte ze haar terugkomst bekend. In 2012 is ze gespot bij het trainingskamp voor de Amerikaanse turnsters.

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

Wedstrijd Totaal Onderdeel
Indiv. Team Sprong Balk Brug Vloer
Junior nationaal (VS) kampioenschap 2002 15 5 5
Junior Pan-Amerikaanse Kampioenschappen 2002 Zilver Goud Zilver Zilver
Junior nationaal (VS) kampioenschap 2003 Goud Goud Goud Goud
Pan-Amerikaanse Spelen 2003 Zilver Goud Goud Brons Brons
Junior nationaal (VS) kampioenschap 2004 Goud Goud Goud Goud
Junior Pacific Alliance-Kampioenschappen 2004 Goud Goud Goud Goud Goud
Nationaal (VS) kampioenschap 2005 Goud 4 Goud Goud Goud
American Cup 2005 Goud
Nationaal (VS) kampioenschap 2006 Goud Goud Goud 7
Wereldkampioenschappen turnen 2006 Zilver Zilver
Pacific Rim-Kampioenschappen 2006 Goud Goud Zilver Goud
American Cup 2006 Goud
Nationaal (VS) kampioenschap 2007 Brons Zilver Goud 12
Wereldkampioenschappen turnen 2007 5 Goud Goud Zilver
Pan-Amerikaanse Spelen 2007 Goud Zilver Zilver
Nationaal (VS) kampioenschap 2008 Zilver Goud Goud 8
Pacific Rim-Kampioenschappen 2008 Goud Goud Goud Zilver 4
American Cup 2008 Goud
Olympische kwalificaties (VS) 2008 Zilver 5 Brons Goud Zilver
Olympische Zomerspelen 2008 Goud Zilver Zilver Zilver Brons

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Nastia Liukin.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]