Naar inhoud springen

Andesien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Addbot (overleg | bijdragen) op 12 mrt 2013 om 20:53. (Robot: Verplaatsing van 21 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q249452)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Het mineraal andesien is een natrium-calcium-aluminium-tectosilicaat met de chemische formule (Na,Ca)(Si,Al)4O8. Het behoort tot de veldspaten.

Andesien

Eigenschappen

Het kleurloze, witte, grijze of geelgroene andesien heeft een glasglans, een witte streepkleur, een perfecte splijting volgens kristalvlak [001] en een goede volgens [010]. De gemiddelde dichtheid is 2,67 en de hardheid is 7. Het kristalstelsel is triklien en het mineraal is noch radioactief, noch magnetisch.

Naamgeving

De naam van het mineraal andesien is afgeleid van het gebergte de Andes, waar het mineraal voor het eerst beschreven werd.

Voorkomen

Andesien is een veel voorkomende veldspaat in metamorfe en stollingsgesteenten als pegmatiet. Het maakt onderdeel uit van de plagioklaas-reeks (albiet-anorthiet). De typelocatie van andesien bevindt zich in de Andes in Zuid-Amerika.

Zie ook

Zie de categorie Andesine van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.