André-Hercule de Fleury

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van André-Hercule de Fleruy, door Hyacinthe Rigaud

André-Hercule de Fleury (Lodève, juni 1653 - Issy-les-Moulineaux, 29 januari 1743) was bisschop van Fréjus, kardinaal en eerste minister onder Lodewijk XV.

Biografie[bewerken]

Fleury werd geboren in het plaatsje Lodève in de Hérault. Hij ging in Parijs filosofie en theologie studeren bij de jezuïeten. Hij werd priester en door de invloed van kardinaal Bonzi werd hij een aalmoezenier van Maria Theresia, de vrouw van Lodewijk XIV. In 1698 werd Fleury benoemd tot bisschop van Fréjus. Na zeventien jaar in de provincie ambieerde hij een functie aan het hof.

In mei 1715, vlak voor de dood van de Zonnekoning, werd Fleury de leraar van opvolger. Hierdoor verkreeg Fleury een hechte band met de latere koning van Frankrijk. Na de dood van regent Filips van Orléans werd Lodewijk XV koning van Frankrijk en hij benoemde Fleury tot zijn eerste minister. Deze positie zou hij tot zijn dood vervullen. Na het Franse verlies in Bohemen tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog stuurde hij een zeer vertrouwelijke brief naar de Habsburgse aanvoerder, Dominik vor Königsegg-Rothenfels. Echter, de aanvoerder publiceerde direct de brief. Fleury ontkende dat de brief van hem kwam en stierf in datzelfde jaar (1743) in Issy-les-Moulineaux.

André-Hercule de Fleury was ook lid van de Académie française.

Bronnen[bewerken]

  • Arthur McCandless Wilson, French Foreign Policy during the Administration of Cardinal Fleury, 1726-1743: A Study in Diplomacy and Commercial Development.