A.C. Cirino

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Andre Cirino)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

André Carolus Cirino (Goede Hoop, 20 mei 1929Paramaribo, 6 mei 2003) was een Surinaams schrijver en kenner van de inheemse culturen.

Cirino werd geboren in Goede Hoop, een dorp van moerato-Karaïben (inheemsen vermengd met creolen) aan de Coppenamerivier in het district Saramacca. Hij studeerde landschapsplanning in (sub)tropische landen aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Hij werkte als bestuursopziener voor het Surinaamse district Sipaliwini. A.C. Cirino publiceerde in het Nederlands twee bundels Indiaanse vertellingen (1970, later herhaaldelijk herdrukt), gebaseerd op de vertelschat van Karaïben en Arowakken.

Al is er aan de redactie van de Nederlandse vertalingen wel een en ander op te merken, jarenlang waren ze de eerste, uitgebreide collectie van Surinaams-Indiaanse vertellingen, vastgelegd door iemand die zelf afkomstig was uit een Indiaanse groep. A.C. Cirino schreef onder de naam Jakono Rino (Vriend Rino) jarenlang een column over Indiaanse culturen in het dagblad De West onder de titel "Geknechte Indianen, geknechte wereld". Hij overleed in Paramaribo.

Over A.C. Cirino[bewerken]

  • Michiel van Kempen, Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur. Breda: De Geus, 2003, deel I, pp. 71-72.


Zie ook[bewerken]