De West (dagblad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De West
Type dagblad
Formaat broadsheet
Eerste editie 1 oktober 1909
Eigenaar(s) George Findlay
Uitgeverij(en) Drukkerij De West
Oplage ± 7.000
Hoofdredacteur George Findlay
Land(en) Suriname
Talen Nederlands
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

'De West' is een in Suriname verschijnend Nederlandstalig dagblad.

De krant werd op 1 oktober 1909 opgericht door William Kraan. De soms antikoloniale stukken die in de krant verschenen zorgden voor conflicten met de overheid. Zo werd in 1913 vervolging ingesteld tegen Kraan vanwege belediging van de gouverneur wat uiteindelijk met een sisser afliep omdat hij gratie kreeg. Voor de Tweede Wereldoorlog had het blad een oplage van circa 1400 stuks. In die periode waren de kranten Suriname en De West de grootste in Suriname. Kraan was in die periode ook lange tijd parlementslid; eerst van de Koloniale Staten en later de opvolger hiervan: Staten van Suriname.

Tijdens die oorlog kregen alle kranten in Suriname te maken met toenemende druk van de toenmalige gouverneur Johannes Kielstra. Deze kreeg na het afkondigen van de staat van oorlog en beleg extra bevoegdheden, die hij gebruikte om meerdere tegenstanders te laten opsluiten, onder wie het Statenlid Wim Bos Verschuur.

Na de Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Na de oorlog groeide de oplage naar 4000. De leiding van de krant ging van de in 1948 overleden Kraan over op David Findlay die sinds 1946 Statenlid was. Vlak voor de eerste algemene verkiezingen in Suriname van 31 mei 1948 werd Findlay lid van de in 1946 opgerichte Nationale Partij Suriname (NPS). Als NPS-lid kon hij na de verkiezingen blijven zitten in de Staten. Het dagblad De West werd in die tijd gezien als de spreekbuis van de NPS.

In 1955 behoorde Findlay tot oprichters van de Surinaamse Democratische Partij (SDP). Bij de verkiezingen later dat jaar haalde het Eenheidsfront (bestaande uit SDP, PSV en de Partij Suriname) 11 van de 21 zetels waarmee Findlay terugkeerde in de Staten. Bij de verkiezingen van 1958 kwam de SDP niet meer terug in de Staten. Het kabinet-Emanuels werd gevormd door ministers van de drie grootste partijen (de Samenwerkende Partijen: NPS met 9 zetels, PSV met 4 zetels en VHP met 3 zetels) waarna de oppositie vooral van De West leek te komen. Als gevolg van deze buitenparlementaire oppositie besloot de regering dat alle regeringsabonnementen werden opgezegd en dat De West geen overheidsadvertenties meer kreeg.

Andere bekende personen naast Findlay die regelmatig schreven in dit avondblad waren onder andere Orlando Renwich Hofwijk en de SDP'er Clemens Ramkisoen Biswamitre. Zowel De West als De Ware Tijd hadden in 1968 een oplage van circa 7000, terwijl het blad Suriname toen een oplage had van ongeveer 4000.

In februari 1980 bestempelde De West de acties van opstandige militairen als muiterij. Toen diezelfde militairen op 25 februari een coup pleegden, trokken ze naar het krantenbedrijf en beschoten het met zwaar geschut. De zwaar geïntimideerde Findlay vermeed daarna een duidelijke stellingname tegen het regime-Bouterse.

Findlay bleef de krant leiden tot zijn dood in 1982. Zijn echtgenote Rachel Findlay-Bellevue en hun kinderen hebben, bijgestaan door Hofwijk, met succes het dagblad in stand kunnen houden. Na de Decembermoorden later dat jaar werd de krant door het militaire regime voor 16 maanden gesloten. In 1984 ging Hofwijk met pensioen maar hij bleef actief betrokken bij dit avondblad tot hij bij een ongeluk in december 1996 om het leven kwam.

Momenteel is George Findlay hoofdredacteur van deze krant.

Externe link[bewerken]