Andreas Mand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Andreas Mand
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 14 december 1959
Geboorteplaats Duisburg
Land Duitsland
Beroep schrijver en een singer-songwriter
Werk
Genre Roman, Kort verhaal, Toneelstuk
Stroming Duitse populaire literatuur
rockmuziek
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Andreas Mand (Duisburg, 14 december 1959) is een Duitse hedendaagse schrijver en een singer-songwriter van rockmuziek. Hij is een van de vertegenwoordigers van de Duitse populaire literatuur.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Mand werd geboren als de tweede zoon van een predikant. Hij studeerde Mediastudies aan de Universiteit Osnabrück en kreeg de titel Magister.

Andreas Mand maakte in 1982 zijn debuut met zijn boek Haut ab. Ein Schulaufsatz, een realistische roman. Zijn latere werk bestaat voornamelijk uit romans, hoewel de genreaanduiding altijd losjes wordt geïnterpreteerd. De (anti-)held van het debuut, Paul Schade, staat ook centraal in andere boeken, in volgorde van het moment, bijvoorbeeld: Kleinstadthelden (1996), Das rote Schiff (1994), Paul und die Beatmaschine (2006) en Vaterkind (2001).

De hoofdpersonen in de onvoltooide serie zijn tieners en jongvolwassenen. Ten tijde van het schrijven behoorde Mand zelf tot deze leeftijdsgroep en later vermeed hij elke pedagogische ondertoon.

De meeste romans van Mand werden gepubliceerd door onafhankelijke uitgevers. Sommige details van zijn avontuurlijke publicatiegeschiedenis kunnen daaruit worden afgeleid. Mand werd beroemd met zijn jeugdroman Grovers Erfindung (1990), later uitgebreid met Grover am See (1992). Der Traum des Konditors (1992) is een romanachtige studie over een voordrachtskunstenaar, samengesteld uit historisch bronmateriaal. Innere Unruhen (1984), Peng. Filmerzählung (1994) en Schlechtenachtgeschichte (2005) zijn experimentele boeken.

Van 1984 tot 1989 interpreteerde hij zijn eigen teksten als zanger in zijn band en in 2007 bracht hij de demo-cd Eine kleine Feile uit met popmuziek die vandaag de dag waarschijnlijk zou worden gecategoriseerd als Hamburgse School.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

(In chronologische volgorde)

Boeken
CD
Toneel
  • Das Grover Spiel. Proberaum Ewigkeit. (Het Grover Spel. Repetitiepodium Eeuwigheid), MaroVerlag, Augsburg 2010, ISBN 978-3-87512-289-3.
Prijzen