Andries Baart sr.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Andries Baart)
Andries Baart
gemeentehuis Dwingeloo
Persoonsinformatie
Nationaliteit Nederlands
Geboortedatum 30 augustus 1885
Geboorteplaats Hoorn
Overlijdensplaats 10 december 1969
Beroep Leeuwarden
architect
Werken
Archieflocatie Tresoar
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Andries Baart sr. (Hoorn, 30 augustus 1885Leeuwarden, 10 december 1969) was een Nederlandse architect.[1] Hij wordt in de regel vermeld met de toevoeging senior ter onderscheid van zijn gelijknamige zoon, de restauratie-architect Andries Baart jr.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Baart was een zoon van Andries Baart, kapper in Hoorn, en Trijntje de Wit. Hij werd opgeleid als timmerman en bouwkundig tekenaar en kwam in 1901 in dienst bij de gemeentearchitect van Hoorn. Hij werkte vervolgens als bouwkundig tekenaar en leraar in Haarlem, Leiden, Den Haag (hij was chef-tekenaar aan het Vredespaleis) en Nijmegen.[2] In 1914 werd hij benoemd tot onderdirecteur van de ambachtsschool in Leeuwarden en verhuisde het gezin naar Friesland. Na zijn benoeming tot directeur van de ambachtsschool in Amersfoort, woonde het gezin een aantal jaren (1916-1920) in Amersfoort. In 1920 vestigde hij zich definitief als architect in Leeuwarden.

Baart ontwierp onder meer woningen, scholen en kantoren en was betrokken bij de restauratie van kerken. In 1929 ontwierp hij voor zichzelf een woonhuis met kantoor aan de Emmakade in Leeuwarden.[3] Baart gaf tot 1937 les aan de middelbare technische school, waarvoor hij in 1935 een nieuw gebouw ontwierp. De mts geniet, net als een aantal andere werken van Baart, bescherming als rijksmonument.

Baart was lid van de Bond van Nederlandse Architecten, voorzitter van de Friesche Bouwkring, lid van de provinciale welstandscommissie en van de vrijmetselaarsloge "De Friesche Trouw".[4] Hij publiceerde ook over bouwkunst, onder andere in het Bouwkundig Weekblad Architectura.

Hij overleed in 1969, op 84-jarige leeftijd.

Enkele gerealiseerde werken[bewerken | brontekst bewerken]

Restauraties

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Andries Baart sr. van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.