Naar inhoud springen

Angjelina Arianiti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Angjelina Arianiti
Ангелина Бранковић
1440-1520
Angjelina Arianiti
Prinses van Arianiti
Periode 1440-1460
Geboren Berat, Vlag van Albanië Albanië
Overleden Klooster Krušedol, Vlag van Servië Servië
Vader Gjergj Arianiti
Moeder Maria Muzaka
Dynastie Arianiti
Branković (huwelijk)
Broers/zussen Thoma Arianiti
Arian Arianiti
Vojsava Arianiti
Helena Arianiti
Donika Ariantii
Komnena Arianiti
Maria Arianiti
Despina Arianiti
Katerina Arianiti
Teodora Arianiti
Chiranna Arianiti
Partner Stefan Branković
Kinderen Đorđe Branković
Jovan Branković
Maria Branković

Angjelina Arianiti (Servisch: Ангелина Бранковић) (Berat, 1440-1520) was een Albanese prinses afkomstig uit het huis Arianiti. Ze was de dochter van de Albanese vorst Gjergj Arianiti, heerser van het vorstendom Arianiti gedurende de 15e eeuw. In 1460 trouwde prinses Angjelina met Stefan Branković, voormalig despoot van Servië (1458-1459).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Angjelina was een dochter van de Albanese vorst Gjergj Arianiti en zijn eerste vrouw Maria Muzaka, een telg uit de Albanese Muzaka-dynastie. Het vorstendom Arianiti kwam overeen met gebieden in het centrale en zuidelijke deel van het huidige Albanië.

Tijdens een bijeenkomst in Albanië van de Albanese prins Gjergj Kastrioti, met wie de zus van Angjelina, Donika, getrouwd was, ontmoette ze de voormalige despoot van Servië, Stefan Branković. In 1460 trouwde zij met elkaar waarna ze drie kinderen kregen: Đorđe, Jovan en Maria.

Na de dood van haar man Stefan Branković trad Angjelina in het klooster als non. De Servisch Orthodoxe kerk verklaarde haar heilig. Haar feestdagen zijn op 30 juli en 10 december.