Anna (profetes)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Anna (ook: Hanna) wordt in het Bijbelboek Lucas genoemd als een hoogbejaarde profetes. Zij is de dochter van Fanuël en komt uit de stam Aser. Vanaf haar huwbare leeftijd had ze zeven jaar met haar man geleefd. Ze was vierentachtig jaar weduwe. Ze was altijd in de tempel, waar ze God dag en nacht diende met vasten en bidden.

Anna bij de Opdracht in de Tempel
Giotto, Scrovegnikapel, Padua

Op het moment dat Jozef en Maria naar de tempel kwamen om een offer te brengen vanwege Jezus' geboorte, komt Anna naar hen toe. Ze bracht hulde aan God en sprak over Jezus met allen die uitzagen naar de bevrijding van Jeruzalem.

Dit verhaal is te vinden in Lukas 2:36-38.

Anna en Simeon in de Tempel - Rembrandt

Over de leeftijd van Anna bestaat enige verwarring. De tekst leest dat ze vierentachtig jaar weduwe was, en zeven jaar met haar man getrouwd. Als ze op twaalfjarige leeftijd trouwde, dan zou ze op dat moment minstens 103 jaar oud zijn geweest. Het zou mogelijk kunnen zijn, maar het zou ook een optie kunnen zijn om te lezen dat Anna op dat moment 84 jaar oud was. Bovendien is de 84 jaar een beetje afhankelijk van de gebruikte vertaling: soms staat er "84", soms "ongeveer 84" of "bijna 84". Dat laatste vertaalt dan weer makkelijk naar "83". Daarom moet 84 vermoedelijk als symbool van een voltooid leven gelezen worden. 84 symboliseert dan ook het leven als een cyclus van vier "seizoenen" (groeien - uitbouwen - vasthouden - loslaten). Dit zijn 4 cycli van elk 21 jaar (ook weer het product van de heilige getallen 3 en 7). Bijna 84 slaat dan ook op "zo goed als voltooid", eerder dan een exacte leeftijd.

Hoewel het verleidelijk is de getallen met betrekking tot leeftijd als feitelijke gegevens te lezen, moet men erop bedacht zijn dat getallen ook vaak een symbolische betekenis hebben: 84 = 7 * 12. Zeven is een getal dat met de zeven dagen van de schepping geassocieerd kan worden, en daarmee is het een getal dat als metafoor gebruikt kan worden voor "betrekking hebben op de hele wereld". Op dezelfde wijze is het getal twaalf verbonden met "het hele volk (Israël)" (12 stammen). De combinatie van beide getallen tot de genoemde leeftijd van een persoon zegt dan minder over het geleefde aantal jaren en eerder iets over de sociale status van die persoon: "gewaardeerd bij het hele volk en de hele wereld", of in een meer gepolariseerde versie: "in hoog aanzien bij vriend en vijand".

De joodse luisteraar naar dit verhaal zal bovendien in de verwijzing naar de stam Aser de zegening door Jakob horen meeklinken: "Aser zal een dienaar van koningen zijn".

Zie ook[bewerken]