Anna Karina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anna Karina
Anna Karina (1994)
Anna Karina (1994)
Algemene informatie
Volledige naam Hanne Karen Bayer
Geboren 22 september 1940
Land Vlag van Denemarken Denemarken
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Anna Karina (Solbjerg, 22 september 1940) is een Deens-Franse actrice en zangeres.

Leven en werk[bewerken]

Ontmoeting met Jean-Luc Godard[bewerken]

De Deense Anna Karina, pseudoniem van Hanne Karen Bayer, toog op 18-jarige leeftijd naar Parijs. Daar werkte ze als model voor Coco Chanel en Pierre Cardin. Ze leerde er de Frans-Zwitserse filmregisseur Jean-Luc Godard kennen en trouwde met hem in 1961. Aldus kwam ze in de filmwereld terecht. Voor haar rol in Une femme est une femme (1961) kreeg ze een Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn. In totaal verleende ze haar medewerking aan zeven films van Godard.

In de loop der jaren kreeg ze rollen aangeboden van heel wat andere cineasten, hoofdzakelijk filmauteurs zoals Jacques Rivette, Agnès Varda, Luchino Visconti, André Delvaux, Benoît Jacquot, Rainer Werner Fassbinder en Raoul Ruiz.

Andere activiteiten[bewerken]

Karina regisseerde ook twee films. Ze ontwikkelde ook een carrière als zangeres. In de loop der jaren schreef ze eveneens 4 romans.

Privéleven[bewerken]

In 1961 trad Karina in het huwelijk met Jean-Luc Godard. In 1968 scheidde ze van hem. Karina trouwde in totaal vijf keer. Tussen 1968 en 1974 was ze gehuwd met acteur Pierre Fabre. In 1978 trouwde ze voor de derde keer, met acteur en filmregisseur Daniel Duval. In 1982 werd ze de vrouw van de Amerikaanse filmregisseur Dennis Berry.

Filmografie (ruime selectie)[bewerken]

Externe link[bewerken]