Naar inhoud springen

Anorthosiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ycleymans (overleg | bijdragen) op 29 okt 2019 om 00:27. (→‎Voorkomen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Een maananortosiet.

Anorthosiet is een intermediair (noch uitgesproken felsisch, noch mafisch) dieptegesteente dat bestaat uit meer dan 90% plagioklaas.

Eigenschappen

Naast plagioklaas bevat het stollingsgesteente anorthosiet weinig andere mineralen, maar voornamelijk kwarts en kaliveldspaat. Veldspaatvervangers zijn afwezig. Volgens het QAPF-diagram bevindt anorthosiet zich tussen tonaliet (rijker aan kwarts) en foidoliet (bevat veel veldspaatvervangers). Een anorthosiet met minder plagioklaas valt binnen de diorieten of de gabbro's, afhankelijk van de hoeveelheid kwarts. Anorthosiet heeft geen uitvloeiingsgesteente-variant.

Naam

Het gesteente anorthosiet is genoemd naar het plagioklaas-mineraal anorthiet.

Voorkomen

Binnen de geologische geschiedenis zijn er verschillende voorkomens van anorthosiet bekend. Ruwweg wordt een scheiding gemaakt tussen Proterozoïsche en Archaïsche anorthosieten. Ook op de Maan is anorthosiet gevonden en gesteentemonsters zijn vooral door de Apollo 16-missie naar de Aarde gebracht. Op Aarde zijn enorme verspreidingen van het plagioklaas-rijke stollingsgesteente bekend. Mount Lister Anorthosite in Labrador, Canada beslaat vele duizenden vierkante kilometers.

Industrie en mijnbouw

Het gesteente wordt op plekken gemijnd om het titanium-houdende mineraal ilmeniet en ook om het als edelsteen toegepaste labradoriet.

Zie ook

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Anorthosite op Wikimedia Commons.