Anthonie Blocklandt van Montfoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anthonie Blocklandt van Montfoort
Afbeelding uit het Schilderboeck
Afbeelding uit het Schilderboeck
Persoonsgegevens
Geboren 1533 of 1534
Overleden Utrecht, 1583
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Vroeg-maniërisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Anthonie Blocklandt van Montfoort (ook: Antony van Blokland) (Montfoort, 1533 of 1534 - Utrecht, 1583) was een Nederlands kunstschilder.[1] Zijn achternaam verwijst naar de buurtschap Blokland bij Montfoort.

Biografie[bewerken]

Anthonie Blocklandt van Montfoort was de zoon van een burgemeester van Montfoort. Hij ging in de leer bij Hendrick Sweersz. te Delft en bij Frans Floris te Antwerpen. In 1552 keerde hij terug naar Montfoort, waar hij trouwde met de dochter van de toenmalige burgemeester.

Blocklandt van Montfoort vestigde zich vervolgens te Delft, waar hij schilderijen leverde aan de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk, die tijdens de beeldenstorm verloren zijn gegaan. Ook schilderde hij een werk voor de Sint-Janskerk te Gouda (De onthoofding van Sint-Jacob), dat zich thans in het museum aldaar bevindt.

In 1572 maakte Blocklandt een reis naar Italië, waarna hij zich voorgoed in Utrecht vestigde. Hij trad er in 1577 toe tot het gilde. In 1579 schilderde hij het drieluik Maria-Tenhemelopneming, dat tegenwoordig in de kerk van Bingen am Rhein hangt. Het is het voornaamste werk dat van Blocklandt bewaard is gebleven.

Volgens Carel van Mander schilderde Blocklandt naast Bijbelse taferelen ook mythologische onderwerpen en portretten. Hij schilderde in een vroeg-maniëristische stijl. Helaas zijn er maar weinig werken die aan de kunstenaar kunnen worden toegeschreven. Een ervan, Jozef verklaart de dromen van de Farao, hangt in het Centraal Museum te Utrecht.

Samen met de eveneens door Frans Floris opgeleide Joos de Beer is Blocklandt verantwoordelijk geweest voor de maniëristische richting die de Utrechtse schilders rond 1590 insloegen. Hij was ook de leermeester van de Delftse portretschilder Michiel Jansz. van Mierevelt.

Werken[bewerken]

Afbeelding Titel Land Plaats Museum
Anthonie van Blocklandt - Joseph interpreting Pharaoh's dream.jpg Jozef verklaart de dromen van de farao Vlag van Nederland Nederland Utrecht Centraal Museum
Anthonie van Blocklandt - De opstanding van Christus.jpg De opstanding van Christus Vlag van Nederland Nederland Utrecht Centraal Museum
Anthonie van Blocklandt - Aanbidding der herders.jpg Aanbidding der herders Vlag van Nederland Nederland Amsterdam Rijksmuseum
Maria-Tenhemelopneming Maria-Tenhemelopneming Vlag van Duitsland Duitsland Bingen am Rhein Basiliek van Sint Martinus
Blocklandt.jpg Aphrodite ontwapent Eros Vlag van Tsjechië Tsjechië Praag Nationale Galerie