Anthony Browne (auteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anthony Browne
Anthony Browne
Anthony Browne
Algemene informatie
Land Verenigd Koninkrijk
Geboortedatum 11 september 1946
Geboorteplaats Sheffield
Werk
Beroep schrijver, illustrator, jeugdauteur, tekenaar, kunstenaar, grafisch ontwerper
Studie
School/universiteit Leeds Arts University
Persoonlijk
Talen Engels
Moedertaal Engels
Diversen
Prijzen en onderscheidingen Kate Greenaway Medal (1992),[1] Kate Greenaway Medal (1983)[1]
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Anthony Browne (Sheffield, 11 september 1946) is een Brits illustrator van kinderboeken.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Als kind wilde Browne journalist, cartoonist of bokser worden, maar na zijn studies aan het Leeds College of Art kwam hij in de advertentiewereld terecht. Later werd hij anatomisch tekenaar in een ziekenhuis. Na drie jaar werd dat werk hem te repetitief. Hij begon met het ontwerpen van prentkaarten, de start van zijn carrière als illustrator – de gorillafiguur op een van zijn ontwerpen zal uiteindelijk het hoofdpersonage van Gorilla worden.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Browne debuteerde in 1976 met zijn kinderboek Through the magic mirror. Zijn echte doorbraak kwam er in 1983 met het meermaals bekroonde Gorilla. Gorilla’s komen vaak voor in zijn werk, omdat ze hem aan zijn jong gestorven vader doen denken: groot, machtig en sterk, maar ook zachtaardig en lief. Overigens is ook de vaderfiguur vaak een thema in zijn boeken, zoals in Mijn papa en in Anthony Browne’s King Kong.

Naast eigen werk illustreert hij ook werk van andere auteurs en hertaalt en tekent hij ook klassiekers zoals De avonturen van Alice in wonderland. "Browne combineert een bijna fotografisch realistische tekenstijl – een erfenis uit zijn tijd als medisch tekenaar – met bevreemdende, dromerige elementen en grappige details – de invloed van zijn fascinatie voor surrealistische dichters. Uit kleurrijke aquareltekeningen blijkt een sterke empathie voor zijn vaak wat eenzelvige, gevoelige hoofdpersonages."[2]

In 2009 werd Browne verkozen tot Children’s Laureate en werd hij twee jaar lang ambassadeur van de kinder- en jeugdliteratuur in Engeland.

Bekroningen[bewerken | brontekst bewerken]