Anton Kersjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anton Kersjes
Anton Kersjes in 1986
Anton Kersjes in 1986
Algemene informatie
Volledige naam Anton Frans Jan Kersjes
Geboren 17 augustus 1923
Overleden 2 december 2004
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Anton Frans Jan Kersjes (Arnhem, 17 augustus 1923Blaricum, 2 december 2004) was een Nederlandse dirigent.

Levensloop[bewerken]

Kersjes werd geboren als jongste kind van een postbode en een onderwijzeres.[1] Hij begon als violist bij de Arnhemsche Orkest Vereniging. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij violist en dirigent bij het orkest van Tuschinski Theater in Amsterdam. Hier werd hij bekend als arrangeur-begeleider van Leo Fuld. In 1953 begon hij bij het door Jan Huckriede opgerichte Kunstmaand Orkest, dat eind jaren zestig onder zijn leiding overging in het Amsterdams Philharmonisch Orkest. In 1985 ging het Amsterdams Philharmonisch Orkest op in het Nederlands Philharmonisch Orkest, waarbij Kersjes nog jarenlang als gastdirigent betrokken bleef. In totaal gaf hij 130 televisieconcerten.[2] Daarnaast dirigeerde hij diverse opera's en vele balletten bij diverse gezelschappen.

Hij was sinds 1964 ook docent orkestdirectie van het Amsterdams Muzieklyceum, later het Sweelinck Conservatorium. Van 1981 tot 1988 leidde hij de Internationale Dirigentenklas en was hij adjunct-directeur van het Conservatorium Maastricht. Tot zijn leerlingen behoorden onder anderen Kees Bakels en Ed Spanjaard in Amsterdam en Henrie Adams, Eduard de Boer, Dirk Brossé, Mels Dees, Geert van Keulen, Alex Schillings en Ger Vos in Maastricht.

Samen met zijn vrouw Margreet van de Groenekan zette hij zich in voor de ontwikkeling van jong muzikaal talent. Naar beiden is het Kersjes van de Groenekan Fonds genoemd, dat zij dankzij een erfenis voor dat doel hadden opgericht en dat jaarlijks de Kersjes van de Groenekan Prijs toekent. De uitreiking van deze prijs voor 2004 stond gepland voor 2 december, maar werd vanwege Kersjes' slechte gezondheid uitgesteld. Anton Kersjes overleed diezelfde dag na een ziekbed in zijn huis in Blaricum.

Als eerbetoon aan Anton vindt jaarlijks in september het Anton Kersjes Festival plaats.

Over Anton Kersjes[bewerken]

Externe links[bewerken]