Antony Armstrong-Jones

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Antony Armstrong-Jones in 1965

Antony Charles Robert Armstrong-Jones, 1e graaf van Snowdon, baron Armstrong-Jones (Londen, 7 maart 1930) is een Brits fotograaf en filmmaker en de ex-echtgenoot van prinses Margaret van het Verenigd Koninkrijk.

Armstrong-Jones werd geboren in Londen als zoon van een advocaat. Zijn moeder was actief binnen de Labourpartij. Hij studeerde aan Eton en aan de Universiteit van Cambridge. Nadat hij twee keer was gezakt voor het architectenexamen ging hij aan de slag als fotograaf. Hij maakte vooral veel foto's op het gebied van mode, design en theater. In 1957 maakte hij officiële portretten van koningin Elizabeth II en haar man prins Philip.

Op 26 februari 1960 verloofde hij zich met prinses Margaret, de zuster van koningin Elizabeth. Die was even daarvoor verlaten door de liefde van haar leven: RAF-vlieger Peter Townsend. Op 6 mei van datzelfde jaar trouwden ze en even later werd Armstrong-Jones als graaf van Snowdon en Burggraaf Linley in de adelstand verheven. Het paar kreeg twee kinderen:

Het huwelijk was overigens geen succes. Prinses Margaret hield er een tamelijk uitbundige levensstijl op na die zich slecht verhield tot het serieuze karakter van Armstrong-Jones. Er waren regelmatig heftige ruzies. Het paar scheidde in 1978.

In datzelfde jaar hertrouwde hij met Lucy Marie Davies, met wie hij een jaar later nog een dochter, Frances, kreeg. Twintig jaar later zou hij ook van haar scheiden, toen bekend werd dat hij al twintig jaar een verhouding had met Ann Hill. Deze laatste kwam in 1996 om het leven na een overdosis.

Bij Melanie Cable-Alexander, een redactrice bij Life Magazine, kreeg hij in 1997 nog een buitenechtelijke zoon, Jasper.