Antoon Molkenboer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Monument voor Albert Vogel sr. op het Frederik Hendrikplein in Den Haag (ontwerp Antoon Molkenboer).
Kinderzegels 1927 met ontwerp van Anthoon Molkenboer

Antonius (Antoon of Anton) Henricus Johannes Molkenboer (Leeuwarden, 8 april 1872Haarlem, 10 maart 1960) was een Nederlands kunstenaar. Hij was schilder, glasschilder, boekbandontwerper, decoratieschilder, (van interieurs), tekenaar, grafisch vormgever, theaterdecorateur en glaskunstenaar. Hij was een zoon van beeldhouwer en tekenaar Willem Molkenboer en broer van de kunstenaars Theo en Phemia Molkenboer en de Vondelkenner Bernard Molkenboer.

Zijn opleiding genoot hij van 1889 tot 1892 aan de – door zijn vader opgerichte – Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers in Amsterdam.

Hij heeft gewerkt in de Verenigde Staten van Amerika in de periode 1905 - 1910. Tijdens zijn verblijf studeerde hij allereerst zes maanden in New York aan de Art Student League (ASL). Na bemiddeling van Joseph Israels, de Nederlandse kunstenaar die in New York verbleef, kreeg hij van een kunsthandelaar de opdracht om in schilderingen de verwoestingen vast te leggen in San Francisco, na de aardbeving van 1905. Na de voltooiing van dit project dong hij mee naar een opdracht in Los Angeles, voor het aanbrengen van wanddecoraties in een nieuw te bouwen theater in Broadway, het Majestic Theatre. Hij maakte hiervoor de nodige schetsen en overwon een zware strijd met zijn concurrenten. Na de ondertekening van het contract huurde hij een grote hal, trok een groep kunstenaars aan van diverse pluimage en voltooide het project nog voor de opening van het theater, in november 1908. Hierna reisde hij terug naar New York en onder meer vanwege heimwee naar zijn familie en geboorteland, keerde hij in 1910 terug naar Nederland, met zijn vrouw en inmiddels geboren dochter Marie-Jeanne.

Molkenboer werkte verder globaal van 1895 - 1905 in Amsterdam, in Den Haag van 1910 - 1942 en in Haarlem van 1942 - 1960.

Op initiatief van Jac. van den Bosch, H. Hana, K. van Leeuwen, W. Penaat en Antoon Molkenboer werd in 1904 de Nederlandsche Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst V.A.N.K. opgericht. Hierin verenigden zich de kunstnijveraars van Nederland die vóór die tijd aangesloten waren geweest bij schilders- of architectenverenigingen.

Zo rond 1900 stond in een verhuisbericht van de drukkerij Ipenbuur & Seldam in Amsterdam het volgende:

Aanhalingsteken openen

Wij verbonden aan onze inrichting twee bekende kunstschilders de Heeren Th. en Antoon Molkenboer die zich bereid verklaarden voor het ontwerpen van aanplakbiljeten, diploma's, boekillustraties, show-cards, adreskaarten, briefhoofden en wat dies meer zij, zoodanig te maken dat hun teekeningen voor reproductie op steen of voor den boekdruk geschikt zijn.

Aanhalingsteken sluiten

Onder filatelisten is Molkenboer vooral bekend van de drie achtereenvolgende series kinderpostzegels, in de jaren 1925, 1926 en 1927, waarin hij de wapens van de toenmalige 11 provincies verwerkte in symbolische voorstellingen uit de natuur.

Voor de Wagner Vereeniging ontwierp Molkenboer in 1902 het programmabiljet almede de kleding en wapens voor de voorstelling in de Stadsschouwburg in Amsterdam van de opera Tristan und Isolde.