Antwerpse Modeacademie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Modenatie, Nationalestraat te Antwerpen

De Antwerpse Modeacademie is de gebruikelijke benaming van de opleiding Mode van de School of Arts Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van AP Hogeschool Antwerpen en is gehuisvest in de Modenatie aan de Antwerpse Nationalestraat.
De opleiding behoort naast het Londense Central Saint Martins College en het Royal College of Art tot de wereldtop.

Situering[bewerken | brontekst bewerken]

De Academie startte in 1963 te Antwerpen toen Mary Prijot een afdeling modetekenen oprichtte aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten met o.a. Christophe Decarpentrie, Jo Wyckmans, Marthe van Leemput als een van de eerste studenten. Enkele jaren later studeerde Linda Loppa en Fred Desoubry af van de mode afdeling. Begin jaren tachtig studeren de ondertussen bekende Antwerpse Zes af, te weten Walter Van Beirendonck, Dries Van Noten, Marina Yee, Dirk Van Saene, Dirk Bikkembergs en Ann Demeulemeester. Door hun deelname aan de British Designer Show te Londen krijgt de opleiding al vlug een gedegen reputatie met internationale uitstraling.
In 2002 krijgt de opleiding een onderkomen in de Antwerpse Modenatie aan de Nationalestraat. In hetzelfde gebouw is het Flanders Fashion Institute en het Modemuseum gehuisvest. Ook afgestudeerden als Haider Ackermann, Bruno Pieters en Tim Van Steenbergen tonen hun prêt-à-portercollecties voor het eerst te Parijs.
In 2006 wordt Walter Van Beirendonck afdelingshoofd in opvolging van Linda Loppa. Jonge ontwerpers als Veronique Branquinho, Raf Simons, Kris Van Assche, Bruno Pieters en Cedric Jacquemyn treden in het voetspoor van "The Antwerp Six".De Amerikaanse mode-ontwerper Brandon Wen volgde vanaf september 2022 Walter Van Beirendonck op als artistiek coördinator en lesgever. [1]

Onderwijsfilosofie[bewerken | brontekst bewerken]

De Academie legt duidelijke accenten in de opleiding. Mode ziet men er niet als een kunst, maar als een vak dat op een artistieke manier wordt ingevuld. De internationale samenstelling van studenten met een mix van culturen wordt er als een rijkdom ervaren.
De gedegen opleiding kent een strenge toelatingsproef. Het op elkaar ingespeelde lerarenkorps is ook veeleisend op creatief gebied waarbij elk ontwerp becommentarieerd moet worden door de student.

De totale opleidingscyclus duurt vier jaar met voor elk jaar een andere invulling

  • In het eerste jaar focust men op het ontwerpen van een rok en een jurk met als afsluiter een experimenteel ontwerp.
  • In het tweede jaar staat er een historisch kostuum op het programma met daarbij het ontwerpen van vijf hedendaagse silhouetten.
  • In het derde jaar vraagt men een etnisch kostuum met een eigen collectie van 8 silhouetten.
  • De laatstejaars moeten tot een evenwichtige balans gekomen zijn in hun collectie.
  • Het einde van het schooljaar wordt afgesloten met een eindejaarsdefilé, waar de studenten hun ontwerpen voorstellen aan een internationaal publiek uit de modewereld.

Waardering[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 werd De Antwerpse Modeacademie in de top drie van de beste modescholen geplaatst door de toonaangevende Britse website Business of Fashion.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]