Dries Van Noten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dries Van Noten
Winkel van Dries Van Noten in Parijs
Winkel van Dries Van Noten in Parijs
Geboren 12 mei 1958, Antwerpen
Nationaliteit Belgisch
Opleiding Antwerpse Modeacademie
Beroep Modeontwerper
Label Dries Van Noten
Onderscheidingen 2008 - International Award van de Council of Fashion Designers of America
Bekend van Antwerpse Zes
Website
Portaal  Portaalicoon   Mode

Dries Van Noten (Antwerpen, 12 mei 1958) is een Belgisch modeontwerper.

Biografie[bewerken]

Van Noten werd geboren in een Antwerpse kleermakersfamilie. Tussen 1977 en 1981 studeerde hij op de afdeling Mode van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (Antwerpse Modeacademie).

In 1985 lanceerde Van Noten zijn herenlabel om een jaar later deel uit te maken van de generatie genoemd de Antwerpse Zes. Vanaf 1987 creëert Van Noten ook dameskleding; in 1989 opende hij een eigen winkel in Antwerpen, in het klassieke pand van de voormalige kledingzaak Het Modepaleis. In 1991 voert hij een modeshow op in Parijs. In 1993 opent hij nog twee winkels in Parijs en Milaan, in 1997 volgen Tokio en Hongkong.

Sinds 23 januari 2007 heeft hij ook een eigen winkel in Parijs, op de Quai Malaquais.

Onderscheidingen[bewerken]

In 2008 ontving hij de International Award van de Council of Fashion Designers of America. Deze council is een beroepsvereniging van een driehonderdtal US modeontwerpers. In 2006 viel de Belgische ontwerper Olivier Theyskens deze eer te beurt. Eind 2009 werd de ontwerper bedacht met de Couture council award for artistry of fashion van het Fashion Institute of Technology in New York.[bron?]

De ontwerper ontving op 26 juni 2015 van de Franse oud-minister van cultuur de medaille van Officier in de Orde van Kunsten en Letteren. Hij draagt voortaan de titel van Officier de l’Ordre des Arts et Lettres.

In 2017 werd hij voorgedragen voor de verlening van de persoonlijke titel van baron.

Externe link[bewerken]