Aokigahara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aokigahara

Aokigahara, ook wel het zelfmoordbos genoemd is een bos dat aan de voet van de berg Fuji in Japan ligt. Het wordt zo genoemd omdat er in Aokigahara veel zelfmoorden worden gepleegd die soms wel geïnspireerd lijken door de roman The Tower of Waves van Seichō Matsumoto, waarbij twee verliefden zelfmoord plegen in dit bos. In 2002 werden 78 lichamen gevonden in Aokigahara, wat het record van 73 in 1998 overschreed. Het hoge aantal zelfdodingen in het bos heeft ertoe geleid dat er bordjes zijn geplaatst waarop staat dat mensen die zelfmoord overwegen hulp moeten gaan zoeken in plaats van de daad bij het woord te voegen.

De bodem bestaat grotendeels uit vulkanisch gesteente en het is er moeilijk graven met handgereedschap of shovels. De grotten die gevonden zijn in dit bos bestaan uit rots en ijs, zelfs in de zomer. Er zijn toeristische attracties zoals de IJsgrot en Windgrot. Meer dan een kilometer diep in Aokigahara in de richting van de Fuji, begint het bos meer oorspronkelijk te worden, met nauwelijks sporen van menselijke aanwezigheid. Dieper in het Aokigahara is het nagenoeg stil, men hoort er alleen de wind door de bomen.

Soms worden er in Aokigahara menselijke resten gevonden, maar deze zijn meestal minstens enkele jaren oud en bestaan grotendeels uit beenderen. De skeletten zijn niet altijd compleet, wat duidt op de aanwezigheid van roofdieren.

Het is een oud bos met vele legendes; er zouden monsters, geesten en kobolden in dit bos wonen, wat bijdraagt aan het sinistere imago. Een populaire mythe is dat er zich ondergronds magnetisch ijzer bevindt wat de kompassen van reizigers doet disfunctioneren zodat ze verdwalen. Het Amerikaanse en Japanse leger doen regelmatig trainingen in Aokigahara, waarbij de kompassen echter wél blijken te functioneren.

In 2004 is er een film over Aokigahara uitgebracht (Ki no Umi, Engelse titel: Jyukai - The Sea of Trees Behind Mt. Fuji), door regisseur Takimoto Tomoyuki. In 2015 kwam er weer een film uit met de titel The Sea of Trees en in 2016 is er een horrorfilm over dit bos verschenen, The Forest.

Zie de categorie Aokigahara van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.