Apennijns Schiereiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Apennijns Schiereiland
Schiereiland
Kaart
Locatie
Land Vlag van Italië Italië
Vlag van San Marino San Marino
Vlag van Vaticaanstad Vaticaanstad
Algemeen
Oppervlakte 130.000 km²
Inwoners 26.171.000 (42% Italiaanse bevolking)
Hoogste punt Corno Grande (2912m)

Het Apennijns Schiereiland is een van de grootste schiereilanden van Europa. Het is genoemd naar de Apennijnen, het gebergte dat er de ruggengraat van vormt. Het is ook bekend als het Italiaans Schiereiland, naar het land dat het geheel in beslag neemt, afgezien van San Marino en Vaticaanstad, twee kleine, onafhankelijke enclaves die er ook op liggen. Naar zijn vorm heeft het schiereiland de bijnaam de laars van Italië (Italiaans: lo stivale), met Calabrië als de "punt", Apulië als de "hak" en Gargano als de "spoor". In archaïsche context spreekt men ook wel van het Italische Schiereiland.

Ten zuidwesten van het schiereiland bevindt zich de Tyrreense Zee, ten noordoosten de Adriatische Zee en ten zuidoosten de Ionische Zee, die alle deel uitmaken van de Middellandse Zee. De Povlakte vormt de noordelijke begrenzing.

Het Apennijns Schiereiland omvat de regio's Toscane, Marche, Latium, Umbrië, Abruzzen, Molise, Campanië, Basilicata, Apulië en Calabrië. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 130.000 km² (43% van de oppervlakte van Italië) en heeft ongeveer 26 miljoen inwoners (42% van de Italiaanse bevolking).