Naar inhoud springen

Apollonia van Alexandrië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Apollonia van Alexandrie)
Apollonia van Alexandrië
De Heilige Apollonia door Francisco de Zurbarán
Geboren onbekend
Gestorven 249 te Alexandrië
Verering Rooms-Katholieke Kerk, oosters-orthodoxe kerken en Koptisch-Orthodoxe Kerk
Naamdag 9 februari
Attributen tang (soms met een tand erin), palmtak en kroon
Beschermheilige voor tandartsen en bij tandproblemen
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Apollonia van Alexandrië († 249) was een heilige en martelares uit Egypte. Ze is de patrones van de tandartsen en tandtechnici.

Over haar leven is heel wat onzeker. Volgens de overlevering kreeg haar moeder haar na een vurig gebed tot de Maria, leefde ze in de 3e eeuw en werd ze gevangengenomen in het jaar 249 tijdens de christenvervolgingen door de heidenen ten tijde van de Romeinse soldatenkeizer Decius, omdat ze haar geloof niet wilde afzweren.

Ze moet toen omstreeks 50 jaar oud zijn geweest. In dit jaar werd het duizendjarig bestaan van het Romeinse Rijk gevierd, wat een heropleving van de verering van de Romeinse goden met zich meebracht. De christenen hielden zich hiervan afzijdig, wat aanleiding gaf tot rellen, onrust en vervolging. Ze werd vreselijk gefolterd en bisschop Dionysius beweerde dat men bij haar alle tanden uit de mond heeft getrokken en haar kaakbeen verbrijzeld. Hierna zou ze levend verbrand worden maar, toen haar bewakers niet opletten, sprong ze zelf in het vuur.

Haar verering verspreidde zich zeer snel door het Midden-Oosten en sedert de 16e eeuw ook naar West-Europa.

De heilige Apollonia wordt vaak afgebeeld met een tang in de ene en een palmtak van de martelaren in de andere hand. In de tang zit vaak een tand of kies. Ze wordt aangeroepen bij kiespijn en is ook de patrones van de tandartsen en tandtechnici. Haar feestdag is op 9 februari. De datum waarop ze werd heilig verklaard is niet gekend.[1]

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Saint Apollonia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.