Naar inhoud springen

Isometopus intrusus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Den Hieperboree (overleg | bijdragen) op 23 mrt 2020 om 17:58. (stijl, -/- specieslink in infobox (niet aangetroffen))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Isometopus intrusus
Isometopus intrusus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Isometopus
Fieber, 1860
Soort
Isometopus intrusus
(Herrich-Schäffer, 1835)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De appelschorsblindwants (Isometopus intrusus) is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Gottlieb August Wilhelm Herrich-Schäffer in 1835.

Uiterlijk

De dicht behaarde bruine blindwants is altijd macropteer en kan 3 tot 4 mm lang worden. De mannetjes van de soort zijn langwerpig van vorm met een donkere kop, de vrouwtjes meer ovaal met een geelkleurige kop. Naast de fijne haartjes hebben het halsschild en de voorvleugels kleine donkere putjes. Het halsschild is aan de zijkanten geel en het scutellum is bruin met een witte punt. Het driehoekige gebied langs het scutellum is smal. De wantsen hebben korte gele pootjes met vaak zwarte dijen. Van de antennes is het eerste segment zwart, het tweede bruin en de laatste twee segmenten zijn donker.

Leefwijze

De wants kent één generatie per jaar en overwintert als eitje. De dieren zijn van juli tot september als imago waar te nemen op schors van takken en stammen van diverse loofbomen zoals appel, peer, eik, prunus, linde waar ze jagen op bladluizen, schildluizen en stofluizen of hun eitjes eten. Op appelbomen komen ze vaak samen met de appelbloedluis (Eriosoma lanigerum) voor.

Leefgebied

In Nederland is de soort zeer zeldzaam. Het leefgebied van de wants is verder Palearctisch, van Europa tot het Midden-Oosten in Azië.

Externe link

  • Kaarten met waarnemingen: