Arabische stammen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: Alfabetische volgorde is vaak onduidelijk en op sommige plaatsen mogelijk incorrect.

Het Arabische schiereiland is eeuwenlang verdeeld geweest in diverse Arabische stammen. Deze clans hadden destijds een eigen territorium waardoor het als erg vijandig gezien werd als bv. iemand van een andere clan water putte uit een bron. Deze verdeeldheid werd onder meer gebruikt door de Ottomanen om het gebied onder controle te houden.

Klassiek claimt elke stam (Qabila) af te stammen van een van de twee mythische voorouders van de Arabieren: Adnan voor de noordelijken en Qahtan voor de zuidelijken (vandaar Adnanieten en Qahtanieten). Er waren ook vrijgeboren (Khadiri) Arabieren die niet tot een stam behoorden, maar zij stonden lager in aanzien en konden geen afstamming van Adnan en Qahtan claimen. Tussen de stammen waren er ook nog statusverschillen: sommige stammen waren hoog aangeschreven, andere minder. Huwelijken tussen deze ongebonden en stamgebonden Arabieren, en tussen hogere en lagere stammen werden niet positief onthaald, omdat zo de afstammingslijn niet meer zuiver was. Door een meer sedentaire levenswijze en het ontstaan van vele Arabische staten o.a. binnen buitenlandse invloedssferen is het belang van deze stammen afgenomen. In de jaren 50 werd het aantal nomaden geschat op 50%, deze kunnen bijna altijd teruggebracht worden tot een stam. Tegenwoordig schat men dat 80% van de Arabieren tot een bepaalde stam te rekenen valt.[1]

Lijst[bewerken]

Benadering van de woonplaats van enkele belangrijke Arabische stammen rond 600 n.C.

Deze lijst is niet exhaustief.

A[bewerken]

B[bewerken]

D[bewerken]

F[bewerken]

G[bewerken]

H[bewerken]

J[bewerken]

K[bewerken]

L[bewerken]

M[bewerken]

N[bewerken]

Q[bewerken]

R[bewerken]

S[bewerken]

T[bewerken]

U[bewerken]

Y[bewerken]

Z[bewerken]

Referenties[bewerken]