Arcade (John Abercrombie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
'Arcade'
Studioalbum van John Abercrombie
(Albumhoes op en.wikipedia.org)
Uitgebracht 1979
Opgenomen december 1978
Genre fusion
Duur 39:14
Label(s) ECM Records
Producent(en) Manfred Eicher
Chronologie
1978
Characters
  1979
''Arcade''
  1979
Straight flight
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Arcade is een studioalbum van John Abercrombie. Nadat de vorige albums een teruggang in personeel (trio, duo, solo) lieten zien, was het vierde album het eerste dat verscheen met de aanduiding Quartet. Het ensemble maakte gedurende december 1978 opnamen in de Talent Studio in Oslo met Jan Erik Kongshaug achter de knoppen.

Arcade verscheen in 2001 alleen in een Japanse persing op compact disc; ECM Japan bracht het uit een 20-delige serie ECM Guitarism. In 2015 verscheen het ook met twee albums in een kleine verzamelbox (The first quartet) met Abercrombie Quartet en M.

Abercrombie in 2015: Ik kende Mraz van Berklee College of Music waar hij slechts kort studeerde ("Ze konden hem niets nieuws bijbrengen"). Ook drummer Peter Donald kende hij uit zijn Boston-periode. Richard Beirach had hij in New York City ontmoet bij opnamen voor Dave Liebman, ze bleken muzikaal bij elkaar te passen. Hij constateerde ook dat het slechts ten dele geslaagde album niet van de grond was gekomen zonder het "vijfde" kwartetlid muziekproducent Manfred Eicher. Eicher kwam regelmatig met voorstellen om de muziek anders te arrangeren.

Musici[bewerken]

Muziek[bewerken]

Cd
Nr. Titel Duur
1. Arcade (Abercrombie) 9:36
2. Nightlake (Beirach) 5:31
3. Paramour (Abercrombie) 5:06
4. Neptune (Beirach) 7:30
5. Alchemy (Beirach) 11:31

Paramour is een bewerking van Abercrombies gelijknamige solostuk van het album Characters.