Area 51

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje doorverwijspagina Zie Area 51 (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Area 51.
Satellietfoto van Area 51 op 28 augustus 1968
Area 51 gelegen tussen de andere testgebieden ten noordwesten van Nellis AFB

Area 51, officieel The Groom Lake Test Site genaamd, volgens de Central Intelligence Agency (CIA), is de correcte naam Homey Airport ICAO-code: KXTA en Groom Lake,[1][2] is een militaire basis van de Amerikaanse luchtmacht gelegen in de Nevadawoestijn ten noorden van Las Vegas. De basis wordt streng bewaakt en is voor buitenstaanders niet toegankelijk, en ligt niet ver van het kernwapentestgebied in Nevada, waar honderden kernproeven plaatsvonden. Ook in Amerikaanse staten als Utah, Ohio en Colorado liggen aanverwanten van deze Amerikaanse luchtmachtbasis.

Naam en geschiedenis

De naam Area 51 komt van het referentienummer van het vakje waarin het op de kaart terug te vinden is. In de volksmond wordt Area 51 ook wel Dreamland genoemd.

Area 51 werd gebouwd in 1955 als een testgebied voor het pas ontwikkelde U-2-spionagevliegtuig. Dit vliegtuig werd onder andere ingezet boven de Sovjet-Unie. Vanuit dit vliegtuig werden op grote hoogte foto's gemaakt. Maar het neerhalen van één U-2 (met piloot Gary Powers) deed de Amerikanen beseffen dat het niet meer verantwoord was om deze vluchten in het Russische luchtruim voort te zetten.

Vanaf 1955 werd Area 51 voortdurend uitgebreid en gebruikt voor de ontwikkeling van verschillende Black Projects. Black Projects bestonden uit het ontwikkelen en testen van nieuwe geavanceerde militaire vliegtuigen, zoals de SR-71 "Blackbird", de lichte stealthbommenwerper F-117 Nighthawk en de stealthbommenwerper B-2. Ook worden er onbemande vliegtuigen op Area 51 getest.

De basis is ook gebruikt om topgeheime militaire projecten en hardware (zoals satellietonderdelen) te begraven. Hierdoor wilde men voorkomen dat deze projecten zouden uitlekken.[3] Er wordt gewag gemaakt van ingangen naar onder de grond gelegen gebieden die op satellietfoto's te zien zijn. Op de basis zijn tevens diverse onderdelen voor de ruimtevaart getest, zoals maanlanders en zuurstofsystemen voor astronauten.

Erkenning

Op 15 augustus 2013 gaf de CIA geheime documenten vrij waarin de basis als Area 51 wordt beschreven. In de documenten wordt onder meer beschreven dat de basis werd gebruikt voor testvluchten en de ontwikkeling van het U-2-spionagevliegtuig. Volgens kenners bevatten de documenten weinig nieuwe informatie, maar was het wel voor het eerst dat in officiële papieren de naam Area 51 werd genoemd.[4]

Externe link