Area 51

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Area 51 (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Area 51.
Satellietfoto van Area 51 op 28 augustus 1968

Area 51 is een militaire basis van de Amerikaanse luchtmacht en is oorspronkelijk gelegen in de Nevadawoestijn ten noorden van Las Vegas. De basis ligt niet ver van het Kernwapentestgebied in Nevada waar honderden kernproeven plaatsvonden. Ook in Amerikaanse staten als Utah, Ohio en Colorado liggen aanverwanten van deze Amerikaanse luchtmachtbasis.

Naam en geschiedenis[bewerken]

De naam Area 51 komt van het referentienummer van het vakje waarin het op de kaart terug te vinden is. De officiële naam is The Groom Lake Test Site. In de volksmond wordt Area 51 ook wel Dreamland genoemd.

Area 51 werd gebouwd in 1955 als een testgebied voor het pas ontwikkelde U-2 spionagevliegtuig. Dit vliegtuig werd onder andere ingezet tegen de Sovjet-Unie. Vanuit dit vliegtuig werden op grote hoogte foto's gemaakt. Maar het neerhalen van één U-2 (met piloot Gary Powers) deed de Amerikanen beseffen dat het niet meer verantwoord was om deze vluchten voort te zetten.

Vanaf 1955 werd Area 51 voortdurend uitgebreid en gebruikt voor de ontwikkeling van verschillende Black Projects. Black Projects bestonden uit het ontwikkelen en testen van nieuwe geavanceerde militaire vliegtuigen, zoals de SR-71 "Blackbird", de F-117 Nighthawk lichte stealthbommenwerper en de B-2 Stealthbommenwerper. Ook worden er onbemande vliegtuigen op Area 51 getest. De basis wordt streng bewaakt en is voor buitenstaanders niet toegankelijk.

De basis is ook gebruikt om topgeheime militaire projecten en hardware (zoals satellietonderdelen) te begraven. Hierdoor wilde men voorkomen dat deze projecten zouden uitlekken. Zie daarvoor de pagina over Big Bird. Er wordt ook vaker gesproken over ingangen naar onder de grond gelegen gebieden die op satellietfoto's te zien zijn. Op de basis zijn tevens onderdelen voor de ruimtevaart getest o.a. de maanlander, zuurstofsystemen voor astronauten, e.d.

Ufotheorie[bewerken]

De basis is in het verleden door ufo-aanhangers vaak genoemd als locatie waar de Amerikaanse overheid buitenaardse intelligente wezens verborgen zou houden, maar dat is iets wat de Amerikaanse overheid blijft ontkennen.

Verschillende mensen hebben beweerd kennis te hebben die deze Area 51 complottheorieën zou ondersteunen. Onder hen bevindt zich Bob Lazar, die in 1989 beweerde dat hij bij Area 51's S-4 werkte waar hij contractueel werd uitbesteed voor het werk aan een buitenaards ruimteschip dat de Amerikaanse regering in haar bezit had.[1] In een Dreamland-documentaire uit 1996, geregisseerd door Bruce Burgess, kwam een interview voor met een 71-jarige ingenieur die beweerde dat hij als voormalige medewerker bij Area 51 tijdens de jaren 1950 aan een 'vliegendeschijfsimulator' had gewerkt, die was gebaseerd op een schijf uit een neergestort buitenaards toestel. Dit apparaat zou dan gebruikt geweest zijn om Amerikaanse piloten op te leiden.[2]

Erkenning[bewerken]

Op 15 augustus 2013 heeft de CIA geheime documenten vrijgegeven waarin de basis als Area 51 wordt beschreven. In de documenten wordt onder meer beschreven dat de basis werd gebruikt voor testvluchten en de ontwikkeling van het U-2 spionagevliegtuig. Volgens kenners bevatten de documenten niet veel nieuwe informatie, maar is het wel voor het eerst dat in officiële papieren de naam Area 51 wordt genoemd. [3]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]