Astrup-Fearnleymuseum voor Moderne Kunst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Astrup-Fearnleymuseum voor Moderne Kunst
Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst
Astrup Fearnley 011.JPG
Locatie Oslo, Vlag van Noorwegen Noorwegen
Coördinaten 59° 54′ NB, 10° 43′ OL
Thema hedendaagse kunst
Opgericht 1993
Gebouwd 2012
Personen
Directeur Gunnar B. Kvaran
Conservator Therese Möllenhoff
Huisvesting
Architect Renzo Piano
Detailkaart
Astrup-Fearnleymuseum voor Moderne Kunst (Oslo (hoofdbetekenis))
Astrup-Fearnleymuseum voor Moderne Kunst
Website
Portaal:  Kunst & Cultuur

Het Astrup-Fearnleymuseum voor Moderne Kunst (Noors: Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst) is een privaat museum voor hedendaagse kunst gelegen in de Noorse hoofdstad Oslo. Het werd in 1993 opgericht om de collecties tentoon te stellen van de Thomas Fearnley-stichting en de Heddy en Nils Astrup-stichting, beide van families die fortuin hadden gemaakt in de scheepsbouw. Later werden de collecties samengevoegd.

Gebouw[bewerken]

Bij de oprichting van het museum in 1993 was het museum gevestigd in de Dronningensgate te Oslo. Op 29 september 2012 werd een nieuw gebouw van de hand van architect Renzo Piano ingehuldigd. Aan het museum, dat zich in het kustdistrict Tjuvholmen te Oslo bevindt, werd drie jaar gebouwd. De kosten bedroegen 90 miljoen euro.

Collectie[bewerken]

De collectie van hedendaagse kunst is deels van Noorse oorsprong, maar bestaat ook uit internationale werken van onder anderen Jeff Koons, Damien Hirst, Olafur Eliasson, Richard Prince, Cindy Sherman en Cai Guo-Qiang.[1] Er is ook een beeldenpark bij het museum met onder andere werken van Louise Bourgeois, Franz West en Anish Kapoor.

Zie ook[bewerken]