Atlantia SpA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Atlantia SpA
Oprichting 1982
Sleutelfiguren Giovanni Castellucci (CEO)
Fabio Cerchiai (voorzitter)
Hoofdkantoor Vlag van Italië Rome
Producten Tolwegen en luchthavens
Omzet € 5,3 miljard (2015)
Winst € 975 miljoen (2015)
Website Atlantia
Portaal  Portaalicoon   Economie

Atlantia SpA (voorheen Autostrade SpA) is de grootste private wegbeheerder van Europa.

Activiteiten[bewerken]

Atlantia is een Italiaanse holding, en bestaat uit meerdere tolwegexploitanten die gezamenlijk 5000 kilometer tolweg beheren. Hiervan ligt 60% in Italië en daarbuiten is het bedrijf actief in Brazilië, Chili, India en Polen.[1] Dochteronderneming Autostrade per l'Italia is veruit de grootste exploitant en de huidige concessie van Autostrade per l'Italia loopt af in 2038.

Via dochteronderneming Aeroporti di Roma (ADR) is het bedrijf ook de beheerder van de luchthavens Fiumicino en Ciampino in Rome.[1] In 2015 maakten zo'n 46 miljoen passagiers gebruik van de twee luchthavens.

Het bedrijf is genoteerd aan de Borsa Italiana en maakt onderdeel uit van de aandelenindex FTSE MIB.

In 2015 was Sintonia, een onderdeel van Edizione of wel de holdingmaatschappij van de familie Benetton, de grootste aandeelhouder met een belang van 30%.[1] De free float is iets meer dan 50%.

Geschiedenis[bewerken]

Atlantia werd in 1950 door het staatsbedrijf IRI opgericht. In 1999-2000 werd de onderneming geprivatiseerd.

In april 2006 werd bekend dat Abertis en Atlantia SpA van plan zijn te gaan fuseren. In mei 2007 stemde de raad van bestuur in de naam van Autostrade in Atlantia te veranderen.[2]

In 2013 werden de activiteiten uitgebreid met de luchthavens van Rome.

Medio mei 2017 deed Atlantia een bod op alle aandelen van de Spaanse concurrent Abertis.[3] Atlantia is bereid € 16,3 miljard te betalen. Tien jaar geleden poogde Abertis de Italiaanse tolwegenexploitant Autostrade in te lijven, maar dit mislukte.[3] Als de overname lukt, dan wordt de combinatie de grootste exploitant ter wereld. Met 14.000 kilometer autowegen onder beheer in Spanje en Italië en een gezamenlijke omzet van meer dan € 10 miljard passeert de nieuwe combinatie het Franse VINCI, die in 2016 circa € 6,3 miljard aan tolinkomsten genereerde.[3]

Externe link[bewerken]