Atlantia SpA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Atlantia SpA
Oprichting 1982
Sleutelfiguren Giovanni Castellucci (CEO)
Fabio Cerchiai (voorzitter)
Hoofdkantoor Vlag van Italië Rome
Werknemers 31.000 (2018)
Producten Tolwegen en luchthavens
Omzet € 6,9 miljard (2018)
Winst € 1,1 miljard (2018)
Marktkapitalisatie € 14,9 miljard (31 dec. 2018)
Website Atlantia
Portaal  Portaalicoon   Economie

Atlantia SpA (voorheen Autostrade SpA) is de grootste private wegbeheerder van Europa.

Activiteiten[bewerken]

Atlantia is een Italiaanse holding, en bestaat uit meerdere tolwegexploitanten die gezamenlijk 5000 kilometer tolweg beheren. Hiervan ligt 60% in Italië en daarbuiten is het bedrijf actief in Brazilië, Chili, India en Polen.[1] Dochteronderneming Autostrade per l'Italia is veruit de grootste exploitant en de huidige concessie van Autostrade per l'Italia loopt af in 2038.

In oktober 2018 werd de overname van Abertis afgerond. Door de overname van 50%+1 aandeel van Abertis is de grootste autowegenexploitant ter wereld ontstaan. Met 14.000 kilometer autowegen onder beheer en een gezamenlijke omzet van meer dan €10 miljard passeert de nieuwe combinatie het Franse VINCI, die in 2016 circa €6,3 miljard aan tolinkomsten genereerde.[2] Ook de inbreng van het Duitse bouwconcern Hochtief, een dochteronderneming van ACS, is in de bouwsector flink uitgebreid in nieuwe markten als Duitsland, de Verenigde Staten, Canada en Australië.[3]

Via dochteronderneming Aeroporti di Roma (ADR) is het bedrijf ook de beheerder van de luchthavens Fiumicino en Ciampino in Rome.[1] In 2015 maakten zo'n 46 miljoen passagiers gebruik van de twee luchthavens.

In 2018 had het bedrijf, inclusief de consolidatie van Abertis gedurende twee maanden, een omzet van €6,9 miljard.[4] De tolwegen leverden een bijdrage van €5 miljard aan de omzet en de vliegvelden €0,8 miljard. De vier belangrijkste landen met tolwegen zijn Brazilië (4956 km), Italië (3255 km), Frankrijk (2035) en Spanje (1775).[4]

Het bedrijf is genoteerd aan de Borsa Italiana en maakt onderdeel uit van de aandelenindex FTSE MIB. Per 31 december 2018 was Sintonia, een onderdeel van Edizione of wel de holdingmaatschappij van de familie Benetton, de grootste aandeelhouder met een belang van 30%.[4] De free float is iets minder dan 50%.

Geschiedenis[bewerken]

Atlantia werd als Autostrade SpA in 1950 door het staatsbedrijf IRI opgericht. In 1999-2000 werd de onderneming geprivatiseerd.

In april 2006 werd bekend dat het Spaanse Abertis een bod uitbracht op Autostrade. De overname van Autostrade door Abertis mislukte evenwel. In mei 2007 stemde de raad van bestuur van Autostrade SpA in met de keuze van de naam van Autostrade in Atlantia te veranderen.[5]

In 2013 werden de activiteiten uitgebreid met de luchthavens van Rome.

Medio mei 2017 deed Atlantia een bod op alle aandelen van het Spaanse Abertis.[2] Atlantia was bereid €16,3 miljard te betalen.[2] In de loop van 2017 kwam ook het Spaanse bouwconcern Actividades de Construcción y Servicios (ACS) van Florentino Pérez in beeld als tweede kandidaatovernemer van Abertis. Na een maandenlange overnamestrijd besloten Atlantia en ACS samen te werken om Abertis te acquireren.[6] Begin 2018 brachten ze gezamenlijk een overnamebod van €18,2 miljard uit, bijna twee miljard euro meer dan het eerste bod van Atlantia in mei 2017. De aandeelhouders gingen in op het bod en in juni 2018 kregen ACS en Atlantia ook van de Europese mededingingsautoriteiten toestemming om Abertis over te nemen.[6][7] Bij de goedgekeurde transactie verkreeg Atlantia 50%+1 aandeel Abertis in handen en ACS de rest.

Door de gezamenlijke overname werd een langere en moeizame overnamestrijd vermeden en vermeed men ook elk mogelijk politiek verzet in Spanje als Atlantia als Italiaanse holding de overname autonoom had pogen te realiseren. De Spaanse verankering van Abertis is verzekerd, hoewel de nieuwe Italiaanse mede-eigenaars een sterkere hand zullen hebben in het management. Atlantia investeerde €6 miljard in de overname, waarbij eveneens de aankoop van een belang van 25% in Hochtief is inbegrepen. Dit was €10 miljard minder dan het oorspronkelijke bod, wat ruimte biedt voor andere overnames. Uiteraard heeft Atlantia daarbij wel maar de helft van Abertis in handen.

Atlantia nam in maart 2018 een belang van 15,49% in Getlink, het vroegere Eurotunnel en de uitbater van de Kanaaltunnel.[8] De koopsom was €1,06 miljard en Atlantia is daarmee de grootste aandeelhouder van Getlink.

Op 14 augustus 2018 stortte in Genua de Ponte Morandi in. De Ponte Morandi is een onderdeel van het traject van de A10, een tolsnelweg in beheer van Atlantia. Bij de instorting vielen er 43 dodelijke slachtoffers en 15 gewonden te betreuren. Daarnaast is er materiële schade en stelt zich een groot probleem voor de verkeersdoorstroming gegeven het belang van de route voor internationaal, nationaal en lokaal verkeer langs de westkust van de Italiaanse laars. Atlantia ontkende tot heden verwaarlozing en stelde voldaan te hebben aan alle benodigde controles en herstelwerkzaamheden. Het Italiaanse parket onderzoekt de zaak. De Italiaanse regering zette reeds de eerste stappen voor het intrekken van de licenties voor autosnelwegbeheer in Italië, een proces waarin nog beroepsmogelijkheden aanwezig zijn. Het aandeel van Atlantia noteerde in de eerste week na de instorting een kwart lager.

Externe link[bewerken]