Augustus: Oklahoma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Augustus: Oklahoma (ook wel gekend als Augustus, ergens op de vlakte) (Engelstalige titel: August: Osage County) is een vijf uur durende theatertragikomedie geschreven door Tracy Letts en voor het eerst opgevoerd op 28 juni 2007 in het Steppenwolf Theatre in Chicago. Vanaf 4 december 2007 werd het stuk opgevoerd op Broadway tot 29 april 2009, beide keren onder regie van Anna D. Shapiro. Het stuk won onder andere de Tony Award voor beste theaterstuk en beste regie en een Pulitzer Prize voor drama in 2008. Het stuk maakte zijn debuut in Londen in het Royal National Theatre in november 2008 en vanaf juli 2009 begon het aan zijn toer door de Verenigde Staten.

Synopsis[bewerken | brontekst bewerken]

Het stuk speelt zich af in het broeierige Oklahoma in een landhuis met afgeplakte ramen. Vrouw des huizes Violet, die lijdt aan wangkanker en verslaafd is aan pillen, is plotseling verlaten door haar alcoholistische man Beverly. Haar drie dochters Karen, Ivy en Barbara en haar zus Mattie, samen met hun aanhang, komen naar het landhuis om haar te troosten. Maar de goede bedoelingen slaan algauw om in bittere verwijten en onthullingen van familiegeheimen.

Nederlandstalige opvoeringen[bewerken | brontekst bewerken]

Het stuk werd voor het eerst in Nederland opgevoerd op 1 mei 2011 door de toneelgroep De Utrechtse Spelen in de Stadsschouwburg, onder regie van Antoine Uitdehaag en in de vertaling van Ger Apeldoorn en Uitdehaag. De opvoering kreeg goede kritieken.[1][2] Acteur Peter Bolhuis kreeg voor zijn rol als zwager Charlie Aiken een Arlecchino voor beste mannelijke bijrol.[3]

Cast De Utrechtse Spelen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 kwam het stuk onder de titel Augustus, ergens op de vlakte ten tonele in Vlaanderen door de combinatie Toneelhuis/Olympique Dramatique (Antwerpen), KVS (Brussel) en NTGent. Het oorspronkelijke werk werd vertaald/bewerkt en stond onder regie van het duo Stijn van Opstal en Tom Dewispelaere. Het ingekorte stuk van nu drie uur, kreeg goede kritieken en staande ovaties in Vlaanderen, maar Volkskrant recensent Hein Janssen was minder te spreken en noemde het stuk "kaal en cynisch".[4][5][6]

Cast Toneelhuis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2023 werd het wederom in Nederland opgevoerd, ditmaal door De Theateralliantie en Toneelgroep Maastricht onder regie van Michel Sluysmans en in de vertaling van Han van Wieringen. Ook deze uitvoering kreeg veel waardering.

Cast Toneelgroep Maastricht[bewerken | brontekst bewerken]

Verfilming[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 werd het toneelstuk verfilmd met onder anderen Meryl Streep en Julia Roberts in de hoofdrollen.