Auto-Mixte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Auto-Mixte op het salon van Parijs, 1906
Advertentie voor Auto-Mixte

Auto-Mixte was een Belgisch automerk dat tussen 1905 en 1912 auto's, autobussen en vrachtauto's maakte.

Voortbordurend op de patenten van Henri Pieper bouwde het bedrijf uit Herstal aanvankelijk voornamelijk hybride auto's. Het systeem dat gebruikt werd, kan gezien worden als een voorloper van de Toyota Prius. Wanneer de motor zwaar aangesproken werd kon de brandstof motor een zetje meegeven. Bij het afremmen werd de energie die daarbij vrij kwam opgeslagen.

Na 1911 legde het bedrijf zich voornamelijk toe op het bouwen van vrachtauto's en bussen. De auto's waren niet het succes waarop het bedrijf gehoopt had; de accu's en elektromotor was zwaar en vrij fragiel. De prijs van de auto's was daarnaast ook vrij hoog. Een bijzondere opdracht kreeg het bedrijf om in 1912 autobussen voor het busbedrijf van Londen te maken. Ook deze had elektromotoren, op de achterwielen had elke zijde één elektromotor. Deze toepassing maakte een differentieel overbodig en zorgde ervoor dat de bus zonder obstakels in het looppad gemaakt kon worden.

Rond dezelfde tijd veranderde het bedrijf, dat zijn bakens immers verzet had, zijn naam naar Pescatore, naar de eigenaar van het bedrijf. Het bedrijf kwam niet terug na de Eerste Wereldoorlog; de werkplaatsen werden overgenomen door Gillet.