Toyota Prius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toyota Prius
Toyota Prius IV (ZVW50R)
Productiejaren 1997-heden
Productieaantal 3.200.000 (januari 2016)
Voorganger Toyota Prius
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Toyota Prius is een hybride auto met zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Een benzinemotor is zuinig bij een continu toerental en verbruikt meer brandstof bij een wisselend toerental. Voor een elektromotor geldt het omgekeerde: deze is zeer efficiënt bij wisselende toerentallen, maar leent zich minder goed voor lange afstanden en hoge snelheden op de autosnelweg. Daarom combineerde Toyota beide motoren in één auto. Het resultaat: de Toyota Prius is bijna zuiniger dan het kleinste stadsautootje, maar heeft de grootte van een middenklasser.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De auto wordt sinds 1997 geproduceerd voor Japan en sinds 2000 voor de wereldmarkt. Tot einde 2003 werden er 160.000 auto's van het eerste type geproduceerd.

In februari 2004 werd de Prius II geïntroduceerd. Met een prijs vanaf €25.250 was dit een ruime, milieuvriendelijke en toch luxe auto in verschillende uitvoeringen. De Toyota Prius werd door een Europese vakjury van autojournalisten uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2005 en ook in de Verenigde Staten werd dit model tot "Auto van het Jaar" gekozen, wat uniek is.

Toyota Prius III (2009)

De Toyota Prius heeft voor modeljaar 2006 een kleine verjongingskuur ondergaan. Aan de zogenaamde "hybride aandrijving" is niets veranderd. In vergelijking met de auto uit 2004 heeft de vernieuwde Prius een iets ander front, nieuwe remlichten en staan nieuwe lakkleuren op het programma. Het echte nieuws was de intelligente parkeerhulp. Het komt erop neer dat de Prius zich voortaan zelf kan parkeren. Het stuurwiel draait uit zichzelf en de auto rijdt rustig achteruit een parkeervak in.

In juni 2009 kwam de derde generatie Prius op de markt. De nieuwste Prius werd uitgerust met een grotere benzinemotor van 1,8 liter en ook de overige afmetingen van de auto namen toe. Het brandstofverbruik daarentegen nam af. Volgens Toyota verbruikt de derde generatie Prius gemiddeld 1 liter per 20 km.

In augustus 2009 overschreed Toyota de grens van 2.000.000 hybride auto's. Hierin werden alle hybride modellen van Toyota en Lexus in verrekend, maar de Prius scoorde het hoogst met een aandeel van 70%.[1]

Generaties[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste generatie 1997-2003[bewerken | brontekst bewerken]

toyota prius l 1997-2003

De eerste generatie Prius was een compacte sedan. In 1997 tijdens de introductie won de wagen de Car of the Year Japan-prijs. Verkrijgbaar op de Europese markt als NHW11/linksgestuurd vanaf september 2000. De productie van de eerste generatie eindigde in 2003 na 37.425 exemplaren.

Tweede generatie 2003-2009[bewerken | brontekst bewerken]

toyota prius ll 2003-2009

De tweede generatie Prius kreeg een heel nieuw uiterlijk. Het werd een mid-size liftback met nieuw interieur en kofferruimte. De tweede generatie werd gezien als comfortabeler dan de eerste. Het model was 15 cm langer dan het vorige model. In totaal zijn er 1.192.000 tweedegeneratie-Priussen verkocht.

Derde generatie 2009-2016[bewerken | brontekst bewerken]

De derde generatie Prius werd voor het eerst verkocht in Japan op 18 mei 2009. Bij de introductie won de auto de Car of the Year Japan prijs. In juni 2013 had Toyota wereldwijd 1.688.000 derdegeneratie-Priussen verkocht.

Vierde generatie 2016-heden[bewerken | brontekst bewerken]

De vierde generatie Prius werd voor het eerst tentoongesteld op de autoshow van Las Vegas in september 2015. Sinds december 2015 is hij in Japan te koop. In Europa begint de verkoop medio 2016. De nieuwe Prius heeft weer een 1.8 liter benzinemotor (72 kW) die in combinatie met een 53 kW elektromotor een gecombineerd vermogen kan leveren van 90 kW. Van deze Prius verschijnt ook weer een plug-in versie. Daarnaast is er een versie aangekondigd met een zonnedak, waarmee de accu kan worden bijgeladen.[2]

Prius Wagon[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 kwam Toyota met de Prius Wagon, in andere landen ook wel Prius + of plus genoemd. Dit model heeft dezelfde techniek als de Prius 3, maar kent zeven zitplaatsen. Het model is enkele centimeters langer, breder en hoger dan de Prius 3 en is voor de Nederlandse markt het grootste model. In feite betreft het hier een MPV model, vanwege de hogere zithouding en de flexibele indeling van het interieur.

Plug-in Prius[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 werden de eerste plug-in-modellen van de Prius in productie genomen. Bij dit model kan een extra accu door een externe bron worden opgeladen, bijvoorbeeld thuis, op het werk of bij een los oplaadpunt. Sinds 2012 is de Plug-in Prius in Nederland te koop.

Problemen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de Toyota Prius werden in 2010 problemen met het remsysteem ontdekt. Dit zorgde volgens de media in de Verenigde Staten voor vier ongelukken. Het probleem zat in de software van het antiblokkeersysteem. Toyota haalde wereldwijd ruim 300.000 exemplaren van de Toyota Prius terug voor een software-update.[3]

De update van de software werd wereldwijd aangebracht in alle auto's van het model Prius III. De aanpassing gold niet voor de eerste (2000 – 2004) en tweede (2004 – medio 2009) generatie Toyota Prius. In Nederland waren 8.432 exemplaren van de Prius III betrokken.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het model 2004 van de Toyota Prius is zeer populair bij verschillende Amerikaanse acteurs, zoals Leonardo DiCaprio. Dit heeft mogelijk te maken met het milieuvriendelijke imago dat deze auto heeft.
  • Ook in de Vlaamse cultfilm, "babe fleurtje goes wide" speelt de wagen een essentiële rol.
  • De 2e generatie Prius is erg bekend bij autodieven, omdat de katalysator vaak wordt gestolen en verkocht voor veel geld.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Toyota Prius van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.