Toyota Auris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toyota Auris
2006 Toyota Auris
Productiejaren 2007 - 2018
Productieaantal ?
Uitvoeringen
Voorganger Toyota Corolla E12-E13
Opvolger Toyota Corolla E21
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Toyota Auris is een automodel van Toyota in de compacte middenklasse. Het model werd geïntroduceerd in 2007 waarbij het voor de Nederlandse markt de drie- en vijfdeurs hatchback en stationwagen van de Toyota Corolla verving. Een sedan carrosserievorm werd wel geleverd, de Toyota Corolla E15. De introductie van de tweede generatie bracht een stationwagen model terug in de modellenreeks. In 2018 keerde de Toyota Corolla terug in Nederland en verving wederom de modelnaam. Op andere markten werd de Toyota Corolla ononderbroken verkocht, zoals in Noord-Amerika. De naam 'Auris' is een afleiding van het Latijnse woord voor 'goud'.

De Toyota Auris kent sinds de introductie van de elfde generatie van de Toyota Corolla in 2018 twee generaties. Het model kent verschillende zustermodellen: de Scion iM en Toyota Blade.

1e generatie (E15)[bewerken | brontekst bewerken]

Toyota Auris Facelift (2010)
Toyota Auris Facelift (2010)

De auto is 4,22 meter lang, 1,76 breed en 1,515 meter hoog. De auto kan in totaal 761 liter bagage kwijt (wanneer de achterbank is ingeklapt). De 1.3-versie weegt 1195 kilogram, het zwaarste model weegt 1380 kilogram. De auto heeft negen airbags. Bij een EuroNCAP-test kreeg de Auris vijf sterren. Voor het ontwerp van de auto werd een radicaal andere volgorde gevolgd. Eerst werd het interieur ontworpen en de rest van de auto daar omheen, waar dat doorgaans andersom is.

De Auris was aanvankelijk leverbaar met 1.4 en 1.6 liter VVT-i benzinemotoren en 1.4, 2.0 en 2.2 liter D4D dieselmotor. In 2009 werd de 1.4 liter benzinemotor vervangen door een nieuwe 1.3l motor van 101 PK. Ook de dieselmotoren werden enigszins aangepast om ze zuiniger en milieuvriendelijker te maken en alle modellen werden standaard met een 6-versnellingsbak geleverd.

De sportieve versie van de Auris was de GT180 die is uitgerust met de 2.2 liter D4D D-CAT dieselmotor en onder andere voorzien is van een verlaagd onderstel.

Facelift en introductie hybride[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 onderging de Auris een facelift. De Auris werd uiterlijk licht gewijzigd. De opvallendste wijziging was het toevoegen van knipperlichten in de zijspiegels. De 2.2 liter dieselmotor moest het veld ruimen en daarmee ook de GT180.

Ook werd een hybride versie van de Auris geïntroduceerd. Deze is uitgerust met dezelfde 1.8 liter benzinemotor die ook in de Toyota Prius zit. Om de hybride nog iets zuiniger te maken is de aerodynamica van de auto op sommige plaatsen aangepast. Zo heeft de hybride Auris een andere grill en staat hij iets lager op de wielen. De hybride Auris is alleen leverbaar als 5-deurs model.

2e generatie (E18)[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 2012 werd de 2e generatie Auris gelanceerd. Het uiterlijk werd flink aangepast, het nieuwe familiegezicht van Toyota is goed zichtbaar. Ook in het interieur zijn er grote wijzigingen.

Hatchback[bewerken | brontekst bewerken]

Toyota Auris E18 op de Mondial de l'Automobile in 2012

De 2e generatie Auris was aanvankelijk alleen als 5-deurs hatchback te verkrijgen. De auto is 4.275 mm lang, 1.760 mm breed en 1.460 mm hoog. Motoren zijn de 1.3 l. en 1.6 l. VVT-i motoren en 1.4 l. en 2.0 l. D4D-F dieselmotoren. Daarnaast is de Auris leverbaar als Hybride met een 1.8 l. benzinemotor.

Stationwagon[bewerken | brontekst bewerken]

Toyota Auris Touring Sports Hybrid

Vanaf juli 2013 is er ook een stationwagon leverbaar: de "Touring Sports". Deze is leverbaar met dezelfde motoren als de hatchback en eveneens ook als hybride en voor het eerst met optie voor een trekhaak bij alle typen motoren.

Ierland[bewerken | brontekst bewerken]

De Toyota Auris kon op de Ierse markt geleverd worden als Toyota Auris Van, en is gebaseerd op de hatchback carrosserievorm.[1][2] In deze modellen is geen achterbank aanwezig en is deze vervangen voor een vlakke laadvloer die doorloopt tot aan de kofferbak. De carrosserie van de Toyota Auris Van E15 is gebaseerd op de driedeurs hatchback, de Auris Van E18 beschikt over alle portieren. Deze portieren zijn volledig bruikbaar. Het laadvermogen van de Toyota Auris Van E18 is 575 kg, en is daarmee 12% groter dan de standaard variant. Dit model kon alleen worden uitgerust met de 1,4 liter 1ND-TV D-4D dieselmotor (afhankelijk van uitvoering met of zonder intercooler) en een handgeschakelde zesversnellingsbak.

Taiwan[bewerken | brontekst bewerken]

De elfde generatie Toyota Corolla werd op de Taiwanese markt aanvankelijk verkocht als Toyota Auris (E21).[3] In juli 2020 veranderde de naam voor deze markt naar Toyota Corolla.[4] Het model wordt verkocht in twee optieniveaus: als instapversie (Monarch) of topmodel. Aan de instapversie werden ten tijde van de naamsverandering mistverlichting voor toegevoegd.

Verkopen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 was de Toyota Auris/Corolla met 872.774 verkochte exemplaren de op een na best verkochte auto wereldwijd volgens Onderzoeksbureau Polk. Toyota beweert zelf echter ruim 1,16 miljoen exemplaren te hebben verkocht in 2012, hiermee zou het wereldwijd de best verkochte auto van 2012 zijn.[5]