Toyota Tercel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toyota Tercel
Toyota Tercel van de tweede generatie
Toyota Tercel van de tweede generatie
Productiejaren 1978-1987 (USA 1980-2000)
Productieaantal n.b.
Uitvoeringen
Voorganger n.v.t.
Opvolger Toyota Corolla (Europa), Toyota Platz/Echo (USA)
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Toyota Tercel was een compacte auto geproduceerd door Toyota. De Tercel werd geïntroduceerd in 1978 en was de eerste voorwielaangedreven auto van Toyota. De Tercel was daarmee het modernere en iets kleinere alternatief voor de Toyota Corolla die toen nog achterwielaangedreven was.

Van de Tercel zijn meerdere generaties te onderscheiden:

Eerste generatie[bewerken]

Tercel L10 coupé
Tercel L10 vierdeurs sedan

De eerste generatie (L10) werd in 1978 geïntroduceerd, in Europa in 1979. In de Verenigde Staten werd hij aanvankelijk de Toyota Corolla Tercel genoemd. De motor was - in tegenstelling tot wat later gebruikelijk werd bij voorwielaangedreven auto's - nog langsgeplaatst net als bij achterwielaangedreven auto's.

De Tercel was leverbaar als 2- en 4-deurs sedan. Daarnaast was er ook een 3-deurs coupé leverbaar. Voor wat betreft de motorisering was er geen keus, de Tercel was alleen verkrijgbaar met een 1.3 liter benzinemotor die 65pk leverde. In 1981 volgde een facelift.

Tweede generatie[bewerken]

Tercel (L20) Wagon 4WD

De tweede generatie (L20) deed zijn intrede eind 1982. De Tercel was nu een echte hatchback geworden en leverbaar als 3- en 5-deurs model. Aan de motorisering veranderde er niets. Wel werd er een stationwagon met vierwielaandrijving toegevoegd met een 1.5 liter benzinemotor van 72 pk. De tweede generatie bleef leverbaar tot 1986, de stationwagon hield het nog tot 1987 uit.

Opvolging[bewerken]

In 1983 was er al een nieuwe generatie van de Toyota Corolla uitgekomen, die technisch grotendeels gebaseerd was op de tweede generatie van de Tercel, dus ook met voorwielaandrijving. In eerste instantie was de Corolla alleen als sedan leverbaar, maar in 1986 werd er ook een hatchbackversie van de Corolla geïntroduceerd als opvolger van de Tercel. Ook de vierwielaangedreven stationwagon kreeg in 1987 een opvolger met de naam Corolla.

In de Verenigde Staten bleef de Toyota Tercel wel bestaan als een iets kleiner en goedkoper alternatief voor de Corolla tot 2000. Het platform van deze generaties Tercel werd ook gebruikt voor de Toyota Paseo en Toyota Starlet.