Toyota Hilux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toyota Hilux
Huidige generatie Toyota Hilux
Huidige generatie Toyota Hilux
Productiejaren 1968- (huidige model 2005- )
Productieaantal nog geproduceerd
Uitvoeringen
Pick-up truck, Terreinwagen
Voorganger Toyota Stout
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Toyota Hilux is een pick-up van het merk Toyota. De Hilux wordt sinds 1968 geproduceerd en sindsdien hebben zeven generaties van de Hilux elkaar opgevolgd. De huidige generatie dateert van 2005, met een upgrade in 2008, 2011 en 2012.

De Hilux is leverbaar met zowel achterwiel- als vierwielaandrijving en met enkele cabine, verlengde cabine en dubbele cabine. De Hilux wordt wereldwijd verkocht, maar is door de kleine markt voor pick-ups in Nederland en België daar maar weinig op de weg te zien.

Betrouwbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

De Hilux heeft in de loop der jaren een reputatie opgebouwd van grote robuustheid en betrouwbaarheid. Mede daarom is de Hilux zeer populair in derdewereldlanden, maar ook in Noord-Amerika. Dat dit ook negatieve kanten kan hebben blijkt uit de oorlog tussen Tsjaad en Libië in 1987, waar met name het Tsjadische leger veel gebruik maakte van de Toyota Hilux. Daardoor kreeg de oorlog de naam Toyota-oorlog.

Het programma Top Gear deed een poging om een Toyota Hilux te "vernietigen", na diverse pogingen waaronder het laten vallen van grote hoogte, in brandsteken, tegen een boom aanrijden en in zee achterlaten bleek dat de auto - met wat kleine reparaties (lees: alleen gesleutel en dergelijke handelingen met standaard gereedschap, geen vervangstukken) - nog steeds "rijdbaar" was. Als eerbetoon aan de auto staat hij nu prominent in de studio opgesteld tijdens de uitzendingen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Toyota HiLux van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.