Toyota Corolla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toyota Corolla
Toyota Corolla Sedan E21
Toyota Corolla Sedan E21
Productiejaren 1966-heden
Productieaantal nog geproduceerd
reeds meer dan 40.000.000[1]
Uitvoeringen
Voorganger Toyota Publica
Opvolger Toyota Auris (hatchback)
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Toyota Corolla is een compacte auto geproduceerd door Toyota. Van de verschillende generaties van de Corolla, de eerste geïntroduceerd in 1966, zijn er in totaal meer dan 40 miljoen stuks verkocht en daarmee zijn er wereldwijd meer auto's met de type aanduiding Corolla verkocht dan enig ander type van Toyota of ander merk.[1]

Kenmerken[bewerken]

De Corolla wordt gefabriceerd in fabrieken over de hele wereld waaronder in Japan, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Maleisië, Zuid-Afrika, Brazilië, Turkije, India en de Filipijnen.

Over de jaren heen heeft de Corolla (net als de meeste andere modellen van Toyota) een imago opgebouwd van grote betrouwbaarheid maar waarbij het uiterlijk vaak saai gevonden wordt. Met de herintroductie van de Corolla en een versterkte focus op design hoopt Toyota van dit stoffige imago af te komen.

Generaties[bewerken]

De auto heeft verschillende malen een gedaanteverwisseling ondergaan. Er zijn 12 generaties te herkennen. De generatiebenaming is afgeleid van de modelcodes, er zijn echter meerdere manieren van benaming in omloop. De ene manier is E1 t/m E15, deze manier wordt voornamelijk in Nederland gebruikt. Een andere manier is E10 t/m E150, deze wordt vaak internationaal gebruikt. Het verschil zit dus in het al dan niet toevoegen van een 0 op het einde.

Daarnaast wordt nog weleens de basiscode van het meest voorkomende model gebruikt. Aangezien deze benaming verwarring kan opleveren omdat niet duidelijk is of de overige modellen van dezelfde generatie ook bedoeld worden, wordt deze manier van aanduiden niet gebruikt. Voorbeeld: de zevende generatie bestaat uit de basiscodes EE101, AE101 en CE100 voor respectievelijk de 1.3 benzine-, 1.6 benzine- en 2.0 dieselmodellen. Het gebruiken van de basiscode AE101 voor de hele generatie levert dus de vraag op of de EE101- en CE100-modellen ook bedoeld worden. De benaming E10 of E100 omvat duidelijk alle modellen.

De volgende generaties zijn te onderscheiden:

Eerste generatie (E1 of E10)[bewerken]

Eerste generatie Corolla

De eerste generatie Corolla werd in 1966 geïntroduceerd als opvolger van de Toyota Publica. De auto was aanvankelijk alleen leverbaar met een 1.1 liter-motor welke in 1968 vervangen werd door een sterkere 1.2 liter-motor. De Corolla was verkrijgbaar in een sedan-, coupé- (ook wel sprinter genoemd) en stationwagonvariant.

Tweede generatie (E2 of E20)[bewerken]

Tweede generatie Corolla

De tweede generatie Corolla werd in 1971 geïntroduceerd. Hij was iets groter en de vormen waren wat ronder. Naast de al bestaande 1.2-motor werd de Corolla ook leverbaar met een 1.6 liter-motor.

Derde generatie (E3-E5 of E30-E50)[bewerken]

Derde generatie Corolla

De derde generatie Corolla werd leverbaar vanaf 1975, alhoewel de E2 ook nog enige jaren verkocht werd. Ook van de E3-E5 waren een 2-deurs en 4-deurs sedan, 2-deurs coupe en een stationwagon leverbaar. In de nadagen van de derde generatie werd er voor het eerst ook een liftbackversie leverbaar, welke aangeduid werd als KE50.

Vierde generatie (E7 of E70)[bewerken]

Vierde generatie Corolla

De vierde generatie deed haar intrede in 1979. Als basismotor diende de nieuwe 4K-motor met een cilinderinhoud van 1.3 liter. De sedan was zowel als 2- en 4-deurs leverbaar en de wagon als 3- en 5 deurs. Daarnaast waren er een 3-deurs coupe en 2-deurs liftback, die uiterlijk erg op elkaar leken. In de coupe en liftback was ook een 1.6 liter-motor leverbaar, al dan niet te combineren met een 5-versnellingsbak.

In 1982 onderging de E70 een facelift. De 1.6 liter-motor werd ook leverbaar in de sedan en daarnaast deed voor het eerst de dieselmotor haar intrede. Het was de 1.8 liter-dieselmotor die al in de Carina leverbaar was.

Vijfde generatie (E8 of E80)[bewerken]

Vijfde generatie Corolla

De vijfde generatie stond vanaf 1983 in de showroom. Aanvankelijk was er alleen een 4-deurs sedan, een 5-deurs liftback en een 2d coupe -die ook bekendstaat als AE86- verkrijgbaar. Er kwam geen nieuwe stationwagon uit, in plaats daarvan werd de E7 stationwagon doorgeproduceerd. Het motorenprogramma bestond uit een 1.3- en 1.6 liter-benzine motor, alsmede een 1.8 liter-dieselmotor. De coupe werd uitgerust met een speciale 1.6 twincammotor met 16 kleppen (code 4AGE). Met uitzondering van de coupe waren alle E8-modellen voorwielaangedreven, tot dan toe waren alle Toyota Corolla’s achterwielaangedreven.

In 1985 werd er ook een 3-deurs hatchback aan het programma toegevoegd. In de jaren daarvoor werd er al een compacte hatchback verkocht door Toyota, maar die droeg de naam Tercel. Als antwoord op onder andere de Volkswagen Golf GTI kwam er van de hatchback ook een GT-versie uit, die uitgerust was met de 4AGE-motor uit de coupe.

Zesde generatie (E9 of E90)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Toyota Corolla E9 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Een Toyota Corolla AE92

Nog echt in Japan gebouwd in de periode van 1988 tot 1992, was hij wereldwijd verkrijgbaar in verschillende modelvarianten. Redelijk simpele maar toch hoogwaardige technieken zorgden ervoor dat ook deze generatie van de Corolla werd gekenmerkt door de betrouwbaarheid waar Toyota een naam in hoog te houden had. Voorzien van adequate motorisering, een handgeschakelde 5-of automatische 4-versnellingsbak en onafhankelijke McPhersons ophanging voor en achter maakten ook het weggedrag voor dagelijks gebruik prima in orde.

Zevende generatie (E10 of E100)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Toyota Corolla E10 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Toyota Corolla E10

De Toyota Corolla E10 (of E100) is de zevende generatie in de Toyota Corolla-modellenreeks. Deze generatie van de Toyota Corolla werd eind 1992 geïntroduceerd als opvolger van de Corolla E9 en werd gebouwd tot 1997.

De carrosserie werd ten opzichte van de voorgaande modellen drastisch veranderd, zodat de auto meer in de huisstijl van Toyota op dat moment lag, met veel vloeiende lijnen. Kenmerkend voor deze generatie, ten opzichte van de voorgaande Corolla's, is de schuin aflopende achterruit, waardoor de auto groter oogt.

Achtste generatie (E11 of E110)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Toyota Corolla E11 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Achtste generatie Corolla (voor de facelift)

De achtste generatie zag het licht in 1997. Voor wat betreft de styling werd het roer helemaal omgegooid. Opvallend waren onder andere de grote ronde koplampen, het kleurige interieur, de grote achterlichten van de liftback en stationwagon en de naamgeving van de comfortklasses. Deze bestonden uit de Linea Sol, Linea Terra en Linea Luna. De hatchback was niet langer als 5-deurs verkrijgbaar, maar dat werd gecompenseerd door de liftback een stuk scherper te prijzen dan z’n voorganger.

Negende generatie (E12 of E120)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Toyota Corolla E12 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
2003 Toyota Corolla vijfdeurs hatchback

Toyota lanceerde in 2000 de negende generatie Toyota Corolla in Japan, waarna deze vanaf 2002 beschikbaar was in Nederland. Takeshi Yoshida was chief engineer voor de negende generatie Corolla.[2] Hij kreeg van de European Product Planning Group van Toyota de opdracht om de nieuwe Corolla een Europese uitstraling te geven. Na het winnen van een wereldwijde designcompetitie mocht de Franse designstudio ED2 Design Centre (Toyota Europe Design Development), gelegen in Sophia Antipolis, de E12 vormgeven.

Deze generatie was leverbaar als hatchback (drie- en vijfdeurs), sedan (Saloon), stationwagen (Wagon) en MPV (Verso). De liftbackversie verviel met deze generatie.

Tiende generatie (E15 of E150)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Toyota Auris voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Toyota Auris E15 vijfdeurs hatchback

De tiende generatie werd geïntroduceerd in 2007. De verschillen met de E12-generatie waren aanzienlijk. Zo kreeg de hatchbackversie een nieuwe naam: Toyota Auris. De sedanversie bleef Corolla heten. Er werd geen stationwagon meer in het programma opgenomen, als compensatie hiervoor werd de Avensis stationwagon leverbaar met een 1.6 liter-motor. De Corolla Verso werd ook vernieuwd en ging als apart model verder als Toyota Verso.

De nieuwste generatie Corolla was leverbaar met 1,6 liter-benzinemotoren en 1.4- en 2.0 liter-dieselmotoren. Per april 2009 was de Corolla ook leverbaar met een 100 pk sterke 1.3 liter-benzinemotor. De Corolla H5 was leverbaar in vier uitvoeringen: Terra, Sol, Luna en Executive.

Omdat de markt voor sedans in Nederland traditioneel klein is, verlieten er maar erg weinig Corolla's van de tiende generatie de showroom. In april 2010 werd de Corolla daarom in Nederland uit het verkoopprogramma gehaald. In andere landen waaronder België en de Verenigde Staten wordt de Corolla nog wel verkocht.

Elfde generatie (E16 of E160)[bewerken]

In 2013 werd de elfde generatie gelanceerd. Aan deze generatie wordt naast het sedanmodel ook een stationwagon toegevoegd, maar beide blijven niet in Nederland te koop. In 2015 onderging de elfde generatie Corolla een facelift.

Twaalfde generatie (E21 of E210)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Toyota Corolla E21 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Toyota Corolla Sedan E21

De Toyota Corolla E21 is de twaalfde generatie en 'de terugkeer' van de naam Corolla in Nederland sinds 2010, toen het Auris werd. Vanaf 22 maart 2019 is deze generatie beschikbaar bij de dealer, maar was al eerder te bestellen.[3][4] De E21 staat op het TNGA-platform. Dit platform wordt onder andere gedeeld met de Toyota C-HR AX10, Lexus UX ZA10 en Toyota Prius XW50.[5]

Gaspedaal[bewerken]

Begin 2010 ontstond er in de Verenigde Staten veel ophef omdat er enkele ongevallen met dodelijke afloop waren ontstaan. Vermoed werd dat het gaspedaal van verschillende Toyota-modellen kon blijven hangen, waarop Toyota besloot tot een terugroepactie van vrijwel alle recente modellen waarbij de gaspedalen aangepast werden. Omdat ook in Europese Toyota's de betreffende gaspedalen ingebouwd waren werden ook in Europa veel modellen -waaronder de Corolla- teruggeroepen.[6][7][8]

Op 9 februari 2011 maakte het Amerikaanse ministerie van Transport bekend dat het geen technische fout had kunnen vinden die de problemen met het gaspedaal zou kunnen veroorzaken.[9]

De oorzaak van deze massale terugroepactie lag na onderzoek waarschijnlijk aan slecht geïnstalleerde vloermatten die door het verschuiven klem konden gaan zitten onder het gaspedaal.

Verkopen[bewerken]

In 2012 was de Toyota Auris/Corolla met 872.774 verkochte exemplaren de op een na best verkochte auto wereldwijd volgens Onderzoeksbureau Polk. Toyota beweert zelf echter ruim 1,16 miljoen exemplaren te hebben verkocht in 2012, hiermee zou het wereldwijd de best verkochte auto van 2012 zijn.[10]

Externe links[bewerken]