Toyota Corolla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toyota Corolla
Laatste generatie Toyota Corolla
Laatste generatie Toyota Corolla
Productiejaren 1966-heden
Productieaantal nog geproduceerd
reeds meer dan 40.000.000[1]
Uitvoeringen
Voorganger Toyota Publica
Opvolger Toyota Auris (hatchback)
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Toyota Corolla is een compacte auto geproduceerd door Toyota. Van de verschillende generaties van de Corolla, de eerste geïntroduceerd in 1966, zijn er in totaal meer dan 40 miljoen stuks verkocht en daarmee zijn er wereldwijd meer auto's met de type aanduiding Corolla verkocht dan enig ander type van Toyota of ander merk.[1]

Kenmerken[bewerken]

De Corolla wordt gefabriceerd in fabrieken over de hele wereld waaronder in Japan, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Maleisië, Zuid-Afrika, Brazilië, Turkije, India en de Filipijnen.

Over de jaren heen heeft de Corolla (net als de meeste andere modellen van Toyota) een imago opgebouwd van grote betrouwbaarheid maar waarbij het uiterlijk vaak saai gevonden wordt.

Generaties[bewerken]

De auto heeft verschillende malen een gedaanteverwisseling ondergaan. Er zijn 10 generaties te herkennen. De generatiebenaming is afgeleid van de modelcodes, er zijn echter meerdere manieren van benaming in omloop. De ene manier is E1 t/m E15, deze manier wordt voornamelijk in Nederland gebruikt. Een andere manier is E10 t/m E150, deze wordt vaak internationaal gebruikt. Het verschil zit dus in het al dan niet toevoegen van een 0 op het einde.

Daarnaast wordt nog weleens de basiscode van het meest voorkomende model gebruikt. Aangezien deze benaming verwarring kan opleveren omdat niet duidelijk is of de overige modellen van dezelfde generatie ook bedoeld worden, wordt deze manier van aanduiden niet gebruikt. Voorbeeld: de zevende generatie bestaat uit de basiscodes EE101, AE101 en CE100 voor respectievelijk de 1.3 benzine-, 1.6 benzine- en 2.0 dieselmodellen. Het gebruiken van de basiscode AE101 voor de hele generatie levert dus de vraag op of de EE101- en CE100-modellen ook bedoeld worden. De benaming E10 of E100 omvat duidelijk alle modellen.

De volgende generaties zijn te onderscheiden:

Eerste generatie (E1 of E10)[bewerken]

Eerste generatie Corolla

De eerste generatie Corolla werd in 1966 geïntroduceerd als opvolger van de Toyota Publica. De auto was aanvankelijk alleen leverbaar met een 1.1 liter-motor welke in 1968 vervangen werd door een sterkere 1.2 liter-motor. De Corolla was verkrijgbaar in een sedan-, coupé- (ook wel sprinter genoemd) en stationwagonvariant.

Tweede generatie (E2 of E20)[bewerken]

Tweede generatie Corolla

De tweede generatie Corolla werd in 1971 geïntroduceerd. Hij was iets groter en de vormen waren wat ronder. Naast de al bestaande 1.2-motor werd de Corolla ook leverbaar met een 1.6 liter-motor.

Derde generatie (E3-E5 of E30-E50)[bewerken]

Derde generatie Corolla

De derde generatie Corolla werd leverbaar vanaf 1975, alhoewel de E2 ook nog enige jaren verkocht werd. Ook van de E3-E5 waren een 2-deurs en 4-deurs sedan, 2-deurs coupe en een stationwagon leverbaar. In de nadagen van de derde generatie werd er voor het eerst ook een liftbackversie leverbaar, welke aangeduid werd als KE50.

Vierde generatie (E7 of E70)[bewerken]

Vierde generatie Corolla

De vierde generatie deed haar intrede in 1979. Als basismotor diende de nieuwe 4K-motor met een cilinderinhoud van 1.3 liter. De sedan was zowel als 2- en 4-deurs leverbaar en de wagon als 3- en 5 deurs. Daarnaast waren er een 3-deurs coupe en 2-deurs liftback, die uiterlijk erg op elkaar leken. In de coupe en liftback was ook een 1.6 liter-motor leverbaar, al dan niet te combineren met een 5-versnellingsbak.

In 1982 onderging de E70 een facelift. De 1.6 liter-motor werd ook leverbaar in de sedan en daarnaast deed voor het eerst de dieselmotor haar intrede. Het was de 1.8 liter-dieselmotor die al in de Carina leverbaar was.

Vijfde generatie (E8 of E80)[bewerken]

Vijfde generatie Corolla

De vijfde generatie stond vanaf 1983 in de showroom. Aanvankelijk was er alleen een 4-deurs sedan, een 5-deurs liftback en een 2d coupe -die ook bekendstaat als AE86- verkrijgbaar. Er kwam geen nieuwe stationwagon uit, in plaats daarvan werd de E7 stationwagon doorgeproduceerd. Het motorenprogramma bestond uit een 1.3- en 1.6 liter-benzine motor, alsmede een 1.8 liter-dieselmotor. De coupe werd uitgerust met een speciale 1.6 twincammotor met 16 kleppen (code 4AGE). Met uitzondering van de coupe waren alle E8-modellen voorwielaangedreven, tot dan toe waren alle Toyota Corolla’s achterwielaangedreven.

In 1985 werd er ook een 3-deurs hatchback aan het programma toegevoegd. In de jaren daarvoor werd er al een compacte hatchback verkocht door Toyota, maar die droeg de naam Tercel. Als antwoord op onder andere de Volkswagen Golf GTI kwam er van de hatchback ook een GT-versie uit, die uitgerust was met de 4AGE-motor uit de coupe.

Zesde generatie (E9 of E90)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Toyota Corolla E9 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zevende generatie (E10 of E100)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Toyota Corolla E10 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Achtste generatie (E11 of E110)[bewerken]

Achtste generatie Corolla (voor de facelift)
Achtste generatie Corolla (na de facelift)

De achtste generatie zag het licht in 1997. Voor wat betreft de styling werd het roer helemaal omgegooid. Opvallend waren onder andere de grote ronde koplampen, het kleurige interieur, de grote achterlichten van de liftback en stationwagon en de naamgeving van de comfortklasses. Deze bestonden uit de Linea Sol, Linea Terra en Linea Luna. De hatchback was niet langer als 5-deurs verkrijgbaar, maar dat werd gecompenseerd door de liftback een stuk scherper te prijzen dan z’n voorganger.

Topmodel was de G6 (1.3 of 1.6 motor) welke onder andere was uitgerust met een zesversnellingsbak, centrale vergrendeling, meegespoten bumpers, speciale grille, mistlampen voor, gekleurde deurgrepen, flankbescherming, elektrisch bedienbare ramen voor, honingraat meters met rode wijzers, metalen pookknop en elektrisch bedienbare buitenspiegels in kleur.

Technisch was de E11 niet erg vernieuwend. Veel onderdelen waren hetzelfde als in de E10, waaronder het volledige motorenprogramma. Dat veranderde bij de facelift die de E11 in 2000 onderging. Daarbij werd het volledige motorenprogramma vervangen. Zo maakten de nieuwe VVTi-benzinemotoren hun debuut. Deze waren leverbaar in een 1.4- en 1.6 liter-variant. Een nieuwe dieselmotor was vanwege emissie-eisen niet snel genoeg voorhanden, waardoor er uitgeweken werd naar een 1.9 liter-dieselmotor van Peugeot. Sommige van de VVTi-motoren hadden last van kinderziektes. Veel motoren uit de eerste productiejaren, waaronder de vanaf 2001 beschikbare eigen D4D-dieselmotor van Toyota, kregen na verloop van tijd last van extreem olieverbruik dat veroorzaakt werd door een productiefout. Vele motoren werden onder een coulanceregeling vervangen.

Behalve de motoren werd ook het uiterlijk aangepast bij de facelift. Zo was gebleken dat de grote koplampen niet echt bij het grote publiek in de smaak te vielen en werden ze vervangen door een minder opvallende dubbele koplampen. Ook het interieur werd soberder.

Toen Carlos Sainz in 1998 met de Corolla WRC net niet het WRC kampioenschap won, besloot Toyota een speciale editie van de G6 uit te brengen, de G6R. Van de G6R zijn slechts 200 exemplaren geleverd in Nederland, 125 met airconditioning en 75 zonder. De G6R was alleen leverbaar in zwart metallic (Satin black). Het verschil met de normale G6 zijn de toepassing van in kleur gespoten G6 voorspoiler, side skirts, 195/55R15 banden, 15' lichtmetalen velgen, schijfremmen rondom met ABS, stugger onderstel, aluminium motorkap en rode gordels.

Negende generatie (E12 of E120)[bewerken]

Negende generatie Corolla

In 2002 kwam de negende generatie uit. Deze generatie was leverbaar als hatchback (drie- en vijfdeurs), sedan (Saloon), stationwagen (Wagon) en MPV (Verso). De liftbackversie verviel met deze generatie. Om zo goed mogelijk aan te sluiten op de Europese markt werd de E12 in Frankrijk ontworpen. Productie vond grotendeels plaats in Groot-Brittannië en Turkije. De VVT-i-motoren uit de voorgaande generatie kwamen ook weer terug in de E12.

  • 4ZZ-FE 1.4 liter (1398 cc) VVT-i DOHC viercilinder benzinemotor, met 97 pk (71 kW) bij 6000 tpm en 130 Nm bij 4400 tpm.
  • 3ZZ-FE 1.6 liter (1598 cc) VVT-i DOHC viercilinder benzinemotor, met 109 pk (81 kW) bij 6000 tpm en 150 Nm bij 4800 tpm.
  • 2ZZ-GE 1.8 liter (1796 cc) VVTL-i DOHC viercilinder benzinemotor, met 192 pk (141 kW) bij 7800 tpm en 180 Nm bij 6800 tpm.

Daarnaast was ook 2.0 liter D4D common rail dieselmotor leverbaar, die desgewenst ook uitgebreid kon worden met een intercooler. Deze intercooler verhoogde het vermogen van 90 naar 110 pk, en later naar 116 pk. Voor de Corolla Verso was ook een 1.8 liter-benzinemotor leverbaar.

Voor modeljaar 2005 kreeg de Corolla hatchback een facelift. De koplampen, achterlichten, voor en achterbumpers werden veranderd. Ook kwam er een Anniversary uitvoering.

T-Sport[bewerken]

Topmodel was de T-Sport-uitvoering met de 1.8 liter (1796 cc) viercilinder DOHC VVTL-i motor (2ZZ-GE) uit de Toyota Celica.[2] Voor deze uitvoering waren exclusieve, metallic carrosseriekleuren en lichtmetalen velgen beschikbaar. Het Optitron-instrumentarium kreeg een rode kleur i.p.v. het standaard wit of groen. Verder was de bekleding leverbaar met een ander weefpatroon voor de stoffen bekleding, en tegen een meerprijs met zwarte, (kunst)lederen bekleding. De versnellingsbak was standaard een handgeschakelde zesversnellingsbak. De Corolla T-Sport was als driedeurs en vijfdeurs hatchback leverbaar.

Voor modeljaar 2005 kreeg ook de T-Sport een facelift. De T-Sport kreeg een geheel ander uiterlijk: standaard een andere bumper aan de achterzijde, en optioneel een andere voorbumper. Het onderstel werd 15 millimeter verlaagd en standaard werd een veerpootbrug geplaatst. Het interieur werd aangepast met een vernieuwd instrumentarium met witte wijzerplaten, en andere stoelbekleding (optioneel met alcantara-bekleding). Tegen meerprijs was ook een shortshifter leverbaar.

T-Sport Compressor[bewerken]

Gelijktijdig met de facelift kwam Toyota Team Europe met een gelimiteerde productie van de Corolla met een compressor. Voor dit model waren unieke opties beschikbaar, zoals een andere voorbumper en een nogmaals met 15 mm verlaagd onderstel. De Compressor uitvoering is 30 mm lager dan zijn pre-facelift voorganger.

De grootste verandering was dat de motor vanaf dan uitgevoerd werd met een Ogura TX12 compressor. Dit zorgde voor meer vermogen en koppel.[3] Het vermogen steeg van 192 pk naar 225 pk (141 kW en 166 kW respectievelijk). De hoeveelheid koppel steeg van 180 Nm bij 6800 tpm, naar 250 Nm bij 4500 tpm. De schakelverhoudingen voor de zesde versnelling werden licht aangepast om de hogere topsnelheid mogelijk te maken. Verder werd een grotere wielmaat onder dit model geplaatst dan hiervoor.

Om te conformeren aan de Euro IV-norm werd vanaf oktober 2006 het vermogen en koppel van de Compressor-uitvoering teruggebracht naar 218 pk (160 kW) en 230 Nm respectievelijk.[4] De sprint van 0 naar 100 kilometer per uur bleef volgens fabrieksopgave wel gelijk (6,9 seconden).

Tiende generatie (E15 of E150)[bewerken]

De tiende generatie werd geïntroduceerd in 2007. De verschillen met de E12-generatie waren aanzienlijk. Zo kreeg de hatchbackversie een nieuwe naam: Toyota Auris. De sedanversie bleef Corolla heten. Er werd geen stationwagon meer in het programma opgenomen, als compensatie hiervoor werd de Avensis stationwagon leverbaar met een 1.6 liter-motor. De Corolla Verso werd ook vernieuwd en ging als apart model verder als Toyota Verso.

De nieuwste generatie Corolla was leverbaar met 1,6 liter-benzinemotoren en 1.4- en 2.0 liter-dieselmotoren. Per april 2009 was de Corolla ook leverbaar met een 100 pk sterke 1.3 liter-benzinemotor. De Corolla H5 was leverbaar in vier uitvoeringen: Terra, Sol, Luna en Executive.

Omdat de markt voor sedans in Nederland traditioneel klein is, verlieten er maar erg weinig Corolla's van de tiende generatie de showroom. In april 2010 werd de Corolla daarom in Nederland uit het verkoopprogramma gehaald. In andere landen waaronder België en de Verenigde Staten wordt de Corolla nog wel verkocht.

Elfde generatie (E16 of E160)[bewerken]

In 2013 werd de elfde generatie gelanceerd. Aan deze generatie wordt naast het sedanmodel ook een stationwagon toegevoegd, maar beide blijven niet in Nederland te koop. In 2015 onderging de elfde generatie Corolla een facelift.

Twaalfde generatie (E21 of E210)[bewerken]

E210
Toyota Corolla Sedan
Toyota Corolla Sedan
Merk Toyota
Type Corolla E210
Productiejaren 2019-heden
Koetswerkstijl
Fabriek
Platform TNGA
Layout
Overbrenging
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Toyota Corolla E21 is de twaalfde generatie en 'de terugkeer' van de naam Corolla in Nederland sinds 2010, toen het Auris werd. Vanaf 22 maart 2019 is deze generatie beschikbaar bij de dealer, maar was al eerder te bestellen.[5][6] De E21 staat op het TNGA-platform. Dit platform wordt onder andere gedeeld met de Toyota C-HR AX10, Lexus UX ZA10 en Toyota Prius XW50.[7]

Motorisering[bewerken]

De twaalfde generatie is leverbaar als hatchback (Hatchback), stationwagen (Touring Sports) en sedan (Sedan). De Hatchback en Touring Sports zijn leverbaar met het volgende motorengamma:

Motorcode Cilinderinhoud Transmissie Aanzuiging Vermogen (kW / DIN pk bij tpm) Koppel (Nm bij tpm) Type variabele kleptiming Brandstof
8NR-FTS 1,2 liter EG60 handgeschakelde zesversnellingsbak of CVT Drukvulling (turbo) 85 / 116 bij 5.200 - 5.600 185 bij 1.500 - 4.000 Dual VVT-iW Benzine
2ZR-FXE 1,8 liter CVT Natuurlijk geaspireerd 90 / 122 bij 5.200 142 bij 3.600 VVT-i Benzine en hybride
M20A-FKS 2,0 liter K120 CVT Natuurlijk geaspireerd 135 / 180 bij 6.000 190 bij 6.000 VVT-iE Benzine en hybride

De Sedan is alleen leverbaar met de 1,8 liter hybride vier-in-lijn benzinemotor. De EG60 handgeschakelde zesversnellingbak maakt gebruik van iMT. Deze technologie past het toerental aan bij het op- en terugschakelen om soepel van versnelling te kunnen wisselen.[8]

De E21 heeft geventileerde schijfremmen voor, en schijfremmen achter. De wielophanging voor is onafhankelijk (McPherson) en achter onafhankelijk door dubbele draagarmen.

Carrosseriekleuren[bewerken]

De Corolla E21 is leverbaar in de volgende carrosseriekleuren:

Metallic lak Signaal lak Parelmoer lak
Ultra Silver metallic (1F7) Pure White (040) Pearl White parelmoer (070)
Manhattan Grey metallic (1H5) Orion Blue (8Q4) (Hatchback en Touring Sports) Pearl White parelmoer / zwart dak (2KR) (Hatchback en Touring Sports)
Precious Silver metallic (1J6)
Precious Silver metallic / zwart dak (2RD) (Hatchback en Touring Sports)
Night Sky Black metallic (209)
Emotional Red parelmoer (3U5)
Emotional Red parelmoer / zwart dak (2SZ) (Hatchback en Touring Sports)
Phantom Brown metallic (4W9)
Oxide Bronze metallic (6X1)
Oxide Bronze metallic / zwart dak (2RF) (Hatchback en Touring Sports)
Denim Blue metallic (8U6)
Metalstream Grey metallic (1K0) (Sedan)
Celestite Grey metallic (1K3) (Sedan)

Uitrustingen[bewerken]

De Corolla E21 is leverbaar in verschillende uitrustingsniveaus. Deze zijn in oplopende volgorde van basis naar rijkst uitgerust: Comfort (niet voor Sedan), Active, First Edition, Style, Executive en Premium (niet voor Sedan). De voornaamste verschillen zijn welke motorisering standaard in de auto zit, de wiel- en bandenmaten, materiaal van de stoelbekleding en integratie van veiligheidssystemen. De Hatchback is verkrijgbaar vanaf €23.995,-, de Touring Sports vanaf €24.995,- en de Sedan vanaf €30.395,-.[9]

Gaspedaal[bewerken]

Begin 2010 ontstond er in de Verenigde Staten veel ophef omdat er enkele ongevallen met dodelijke afloop waren ontstaan. Vermoed werd dat het gaspedaal van verschillende Toyota-modellen kon blijven hangen, waarop Toyota besloot tot een terugroepactie van vrijwel alle recente modellen waarbij de gaspedalen aangepast werden. Omdat ook in Europese Toyota's de betreffende gaspedalen ingebouwd waren werden ook in Europa veel modellen -waaronder de Corolla- teruggeroepen.[10][11][12]

Op 9 februari 2011 maakte het Amerikaanse ministerie van Transport bekend dat het geen technische fout had kunnen vinden die de problemen met het gaspedaal zou kunnen veroorzaken.[13]

De oorzaak van deze massale terugroepactie lag na onderzoek waarschijnlijk aan slecht geïnstalleerde vloermatten die door het verschuiven klem konden gaan zitten onder het gaspedaal.

Verkopen[bewerken]

In 2012 was de Toyota Auris/Corolla met 872.774 verkochte exemplaren de op een na best verkochte auto wereldwijd volgens Onderzoeksbureau Polk. Toyota beweert zelf echter ruim 1,16 miljoen exemplaren te hebben verkocht in 2012, hiermee zou het wereldwijd de best verkochte auto van 2012 zijn.[14]

Externe links[bewerken]