Toyota Corolla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Toyota Corolla
Laatste generatie Toyota Corolla
Laatste generatie Toyota Corolla
Productiejaren 1966-heden
Productieaantal nog geproduceerd
reeds meer dan 40.000.000[1]
Uitvoeringen
Voorganger Toyota Publica
Opvolger Toyota Auris (hatchback)
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Toyota Corolla is een compacte auto geproduceerd door Toyota. Van de verschillende generaties van de Corolla, de eerste geïntroduceerd in 1966, zijn er in totaal meer dan 40 miljoen stuks verkocht en daarmee zijn er wereldwijd meer auto's met de type aanduiding Corolla verkocht dan enig ander type van Toyota of ander merk.[1]

Kenmerken[bewerken]

De Corolla wordt gefabriceerd in fabrieken over de hele wereld waaronder in Japan, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Maleisië, Zuid-Afrika, Brazilië, Turkije, India en de Filipijnen.

Over de jaren heen heeft de Corolla (net als de meeste andere modellen van Toyota) een imago opgebouwd van grote betrouwbaarheid maar waarbij het uiterlijk vaak saai gevonden wordt.

Generaties[bewerken]

De auto heeft verschillende malen een gedaanteverwisseling ondergaan. Er zijn 10 generaties te herkennen. De generatiebenaming is afgeleid van de modelcodes, er zijn echter meerdere manieren van benaming in omloop. De ene manier is E1 t/m E15, deze manier wordt voornamelijk in Nederland gebruikt. Een andere manier is E10 t/m E150, deze wordt vaak internationaal gebruikt. Het verschil zit dus in het al dan niet toevoegen van een 0 op het einde.

Daarnaast wordt nog weleens de basiscode van het meest voorkomende model gebruikt. Aangezien deze benaming verwarring kan opleveren omdat niet duidelijk is of de overige modellen van dezelfde generatie ook bedoeld worden, wordt deze manier van aanduiden niet gebruikt. Voorbeeld: de zevende generatie bestaat uit de basiscodes EE101, AE101 en CE100 voor respectievelijk de 1.3 benzine-, 1.6 benzine- en 2.0 dieselmodellen. Het gebruiken van de basiscode AE101 voor de hele generatie levert dus de vraag op of de EE101- en CE100-modellen ook bedoeld worden. De benaming E10 of E100 omvat duidelijk alle modellen.

De volgende generaties zijn te onderscheiden:

Eerste generatie E1 of E10[bewerken]

Eerste generatie Corolla

De eerste generatie Corolla werd in 1966 geïntroduceerd als opvolger van de Toyota Publica. De auto was aanvankelijk alleen leverbaar met een 1.1 liter-motor welke in 1968 vervangen werd door een sterkere 1.2 liter-motor. De Corolla was verkrijgbaar in een sedan-, coupé- (ook wel sprinter genoemd) en stationwagonvariant.

Tweede generatie E2 of E20[bewerken]

Tweede generatie Corolla

De tweede generatie Corolla werd in 1971 geïntroduceerd. Hij was iets groter en de vormen waren wat ronder. Naast de al bestaande 1.2-motor werd de Corolla ook leverbaar met een 1.6 liter-motor.

Derde generatie E3-E5 of E30-E50[bewerken]

Derde generatie Corolla

De derde generatie Corolla werd leverbaar vanaf 1975, alhoewel de E2 ook nog enige jaren verkocht werd. Ook van de E3-E5 waren een 2-deurs en 4-deurs sedan, 2-deurs coupe en een stationwagon leverbaar. In de nadagen van de derde generatie werd er voor het eerst ook een liftbackversie leverbaar, welke aangeduid werd als KE50.

Vierde generatie E7 of E70[bewerken]

Vierde generatie Corolla

De vierde generatie deed haar intrede in 1979. Als basismotor diende de nieuwe 4K-motor met een cilinderinhoud van 1.3 liter. De sedan was zowel als 2- en 4-deurs leverbaar en de wagon als 3- en 5 deurs. Daarnaast waren er een 3-deurs coupe en 2-deurs liftback, die uiterlijk erg op elkaar leken. In de coupe en liftback was ook een 1.6 liter-motor leverbaar, al dan niet te combineren met een 5-versnellingsbak.

In 1982 onderging de E70 een facelift. De 1.6 liter-motor werd ook leverbaar in de sedan en daarnaast deed voor het eerst de dieselmotor haar intrede. Het was de 1.8 liter-dieselmotor die al in de Carina leverbaar was.

Vijfde generatie E8 of E80[bewerken]

Vijfde generatie Corolla

De vijfde generatie stond vanaf 1983 in de showroom. Aanvankelijk was er alleen een 4-deurs sedan, een 5-deurs liftback en een 2d coupe -die ook bekendstaat als AE86- verkrijgbaar. Er kwam geen nieuwe stationwagon uit, in plaats daarvan werd de E7 stationwagon doorgeproduceerd. Het motorenprogramma bestond uit een 1.3- en 1.6 liter-benzine motor, alsmede een 1.8 liter-dieselmotor. De coupe werd uitgerust met een speciale 1.6 twincammotor met 16 kleppen (code 4AGE). Met uitzondering van de coupe waren alle E8-modellen voorwielaangedreven, tot dan toe waren alle Toyota Corolla’s achterwielaangedreven.

In 1985 werd er ook een 3-deurs hatchback aan het programma toegevoegd. In de jaren daarvoor werd er al een compacte hatchback verkocht door Toyota, maar die droeg de naam Tercel. Als antwoord op onder andere de Volkswagen Golf GTI kwam er van de hatchback ook een GT-versie uit, die uitgerust was met de 4AGE-motor uit de coupe.

Zesde generatie E9 of E90[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Toyota Corolla E9 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zevende generatie E10 of E100[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Toyota Corolla E10 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Achtste generatie E11 of E110[bewerken]

Achtste generatie Corolla (voor de facelift)
Achtste generatie Corolla (na de facelift)

De achtste generatie zag het licht in 1997. Voor wat betreft de styling werd het roer helemaal omgegooid. Opvallend waren onder andere de grote ronde koplampen, het kleurige interieur, de grote achterlichten van de liftback en stationwagon en de naamgeving van de comfortklasses. Deze bestonden uit de Linea Sol, Linea Terra en Linea Luna. De hatchback was niet langer als 5-deurs verkrijgbaar, maar dat werd gecompenseerd door de liftback een stuk scherper te prijzen dan z’n voorganger.

Topmodel was de G6 (1.3 of 1.6 motor) welke onder andere was uitgerust met een zesversnellingsbak, centrale vergrendeling, meegespoten bumpers, speciale grille, mistlampen voor, gekleurde deurgrepen, flankbescherming, elektrisch bedienbare ramen voor, honingraat meters met rode wijzers, metalen pookknop en elektrisch bedienbare buitenspiegels in kleur.

Technisch was de E11 niet erg vernieuwend. Veel onderdelen waren hetzelfde als in de E10, waaronder het volledige motorenprogramma. Dat veranderde bij de facelift die de E11 in 2000 onderging. Daarbij werd het volledige motorenprogramma vervangen. Zo maakten de nieuwe VVTi-benzinemotoren hun debuut. Deze waren leverbaar in een 1.4- en 1.6 liter-variant. Een nieuwe dieselmotor was vanwege emissie-eisen niet snel genoeg voorhanden, waardoor er uitgeweken werd naar een 1.9 liter-dieselmotor van Peugeot. Sommige van de VVTi-motoren hadden last van kinderziektes. Veel motoren uit de eerste productiejaren, waaronder de vanaf 2001 beschikbare eigen D4D-dieselmotor van Toyota, kregen na verloop van tijd last van extreem olieverbruik dat veroorzaakt werd door een productiefout. Vele motoren werden onder een coulanceregeling vervangen.

Behalve de motoren werd ook het uiterlijk aangepast bij de facelift. Zo was gebleken dat de grote koplampen niet echt bij het grote publiek in de smaak te vielen en werden ze vervangen door een minder opvallende dubbele koplampen. Ook het interieur werd soberder.

Toen Carlos Sainz in 1998 met de Corolla WRC net niet het WRC kampioenschap won, besloot Toyota een speciale editie van de G6 uit te brengen, de G6R. Van de G6R zijn slechts 200 exemplaren geleverd in Nederland, 125 met airconditioning en 75 zonder. De G6R was alleen leverbaar in zwart metallic (Satin black). Het verschil met de normale G6 zijn de toepassing van in kleur gespoten G6 voorspoiler, side skirts, 195/55R15 banden, 15' lichtmetalen velgen, schijfremmen rondom met ABS, stugger onderstel, aluminium motorkap en rode gordels.

Negende generatie E12 of E120[bewerken]

Negende generatie Corolla

In 2002 kwam de negende generatie uit. Om zo goed mogelijk aan te sluiten op de Europese markt was hij in Frankrijk ontworpen. Productie vond plaats in Groot-Brittannië. De liftbackversie verviel, in plaats daarvan werd de hatchback weer leverbaar als 5- en 3-deurs variant. Ook werd een MPV-variant geïntroduceerd, de Toyota Corolla Verso. De VVT-i-motoren uit de E11 kwamen ook weer terug in de E12, tezamen met de 2.0 liter-diesel, die desgewenst ook uitgebreid kon worden met intercooler. Voor de Verso was ook een 1.8 liter-benzinemotor leverbaar.

T-Sport[bewerken]

Topmodel was de T-Sport-uitvoering met de 1.8 liter (1796 cc) viercilinder DOHC VVTL-i motor (2ZZ-GE) uit de Toyota Celica.[2] Voor deze uitvoering waren exclusieve carrosseriekleuren beschikbaar. Het Optitron-instrumentarium kreeg een rode kleur i.p.v. het standaard wit.

T-Sport Compressor[bewerken]

Voor modeljaar 2005 werd de Corolla door Toyota Team Europe onder handen genomen, en kreeg de T-Sport een geheel ander uiterlijk: standaard een andere bumper aan de achterzijde, en optioneel een andere voorbumper. Verder met een 15 millimeter verlaagd onderstel en standaard een veerpootbrug. Het interieur werd aangepast met een vernieuwd instrumentarium met witte wijzerplaten en andere bekleding (optioneel met alcantara-bekleding).

De grootste verandering was dat de motor vanaf dan uitgevoerd werd met een Eaton M45 of Eaton M62 supercharger/compressor. Dit zorgde voor meer vermogen en koppel.[3] Het vermogen steeg van 192 pk naar 225 pk (141 kW en 166 kW respectievelijk). De hoeveelheid koppel steeg van 180 Nm bij 6800 tpm, naar 250 Nm bij 4500 tpm. De schakelverhoudingen voor de zesde versnelling werd licht aangepast om de hogere topsnelheid mogelijk te maken. Verder werd een grotere wielmaat onder dit model geplaatst dan hiervoor.

Tiende generatie E15 of E150[bewerken]

De tiende generatie werd geïntroduceerd in 2007. De verschillen met de E12-generatie waren aanzienlijk. Zo kreeg de hatchbackversie een nieuwe naam: Toyota Auris. De sedanversie bleef Corolla heten. Er werd geen stationwagon meer in het programma opgenomen, als compensatie hiervoor werd de Avensis stationwagon leverbaar met een 1.6 liter-motor. De Corolla Verso werd ook vernieuwd en ging als apart model verder als Toyota Verso.

De nieuwste generatie Corolla was leverbaar met 1,6 liter-benzinemotoren en 1.4- en 2.0 liter-dieselmotoren. Per april 2009 was de Corolla ook leverbaar met een 100 pk sterke 1.3 liter-benzinemotor.

Omdat de markt voor sedans in Nederland traditioneel klein is, verlieten er maar erg weinig Corolla's van de tiende generatie de showroom. In april 2010 werd de Corolla daarom in Nederland uit het verkoopprogramma gehaald. In andere landen waaronder België en de Verenigde Staten wordt de Corolla nog wel verkocht.

Elfde generatie E16 of E160[bewerken]

In 2013 werd de elfde generatie gelanceerd. Aan deze generatie wordt naast het sedanmodel ook een stationwagon toegevoegd, maar beide blijven niet in Nederland te koop. In 2015 onderging de elfde generatie Corolla een facelift.

Gaspedaal[bewerken]

Begin 2010 ontstond er in de Verenigde Staten veel ophef omdat er enkele ongevallen met dodelijke afloop waren ontstaan. Vermoed werd dat het gaspedaal van verschillende Toyota-modellen kon blijven hangen, waarop Toyota besloot tot een terugroepactie van vrijwel alle recente modellen waarbij de gaspedalen aangepast werden. Omdat ook in Europese Toyota's de betreffende gaspedalen ingebouwd waren werden ook in Europa veel modellen -waaronder de Corolla- teruggeroepen.[4][5][6]

Op 9 februari 2011 maakte het Amerikaanse ministerie van Transport bekend dat het geen technische fout had kunnen vinden die de problemen met het gaspedaal zou kunnen veroorzaken.[7]

De oorzaak van deze massale terugroepactie lag na onderzoek waarschijnlijk aan slecht geïnstalleerde vloermatten die door het verschuiven klem konden gaan zitten onder het gaspedaal.

Verkopen[bewerken]

In 2012 was de Toyota Auris/Corolla met 872.774 verkochte exemplaren de op een na best verkochte auto wereldwijd volgens Onderzoeksbureau Polk. Toyota beweert zelf echter ruim 1,16 miljoen exemplaren te hebben verkocht in 2012, hiermee zou het wereldwijd de best verkochte auto van 2012 zijn.[8]

Externe links[bewerken]