Automonteur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een automonteur is een technisch geschoold persoon die beroepshalve reparaties verricht aan en onderhoud doet van auto's, meestal in loondienst van bijvoorbeeld een autodealer met een garage, maar ook van gespecialiseerde autoreparatiecentra.

Een automonteur kan veel in het veld leren, maar kan ook specialistisch worden opgeleid in het vak autotechniek. Hiervoor zijn er verschillende MBO opleidingen. De meest voorkomende zijn:

  • MBO niveau 1: Assistent Automonteur:

Helpt monteurs in de werkplaats met: het uitvoeren van kleine reparaties, verkochte auto's aflever klaar maken en onderhoudsbeurten voorbereiden.

  • MBO niveau 2: Tweede Automonteur:

De tweede automonteur die zich voornamelijk bezig houd met: onderhoudsbeurten, kleine reparaties uitvoeren en wielen wissels.

  • MBO niveau 3: Eerste automonteur:

Dit is een normale automonteur, maar met meer ervaring en kennis over iets ingewikkeldere reparaties en diagnoses.

  • MBO niveau 4: Technisch Specialist:

Een technisch specialist doet moeilijke reparaties, en specialiseert zich vaak in één of meerdere delen van een auto. Zoals bijvoorbeeld het motorblok of de wielen.

  • MBO niveau 4: Diagnose Specialist:

Deze monteurs doen net zoals alle andere hierboven genoemde taken, maar is vaak gespecialiseerd in het stellen van (moeilijke) diagnoses van vooral auto's met veel elektronica. Zoals elektrische auto's.