Autotechniek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Amsterdamse verkeersagenten houden aan de rand van de stad een vrachtauto aan en houden een uitgebreide technische inspectie.

Autotechniek is alles wat met het ontwerpen, fabriceren, onderhouden en herstellen van een auto te maken heeft.

Als vak of studierichting komt autotechniek voor in het hoger onderwijs onder meer:

  • In Eindhoven kan er op de TU een bachelor in de Automotive Engineering behaald worden, onder de naam BSc Electrical Engineering "Track Automotive".
  • te Arnhem aan de HTS, ook bekend als opleidingsinstituut tot "auto-ingenieur", waar men een bachelor in de autotechniek (met opties) kan volgen.
  • Een bachelor in de autotechniek kan men ook behalen in Kortrijk en te Hoboken bij Antwerpen.
  • In Mechelen aan de WENK-Hogeschool en in Antwerpen aan de Karel de Grote-Hogeschool kan men een opleiding volgen voor industrieel ingenieur in de "automotive engineering".
  • Aan de Fontys te Eindhoven de opleidingen: Automotive Engineering, Automotive Education, Automotive Management.
  • Aan de Hogeschool Rotterdam te Rotterdam de opleiding Autotechniek en de lerarenopleiding Motorvoertuigtechniek.

Ook op mbo- en TSO- niveau bestaan er verschillende scholen die autotechniekers afleveren.

Beroep[bewerken]

Wanneer iemand autotechniek in de mbo richting heeft gestudeerd, is hij gekwalificeerd voor het beroep van 1ste automonteur.Maar ook werkplaatsreceptionist, werkplaatschef zijn mogelijkheden. Autotechniek gevolgd op lbo/vmbo-niveau start op het niveau leerling/hulpmonteur en wordt 2de monteur na het behalen van het diploma. Velen van hen studeren naast hun werk door voor 1ste monteur of technisch specialist (1ste monteur + aanvullende vaardigheden) Als men hbo afgestudeerde autotechnieker is, zijn functies binnen een importeur of fabrikant (management, ontwerper, research and development, ect.) toegankelijk.