Eje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ay (farao))
Ga naar: navigatie, zoeken
Eje
Eye, Iyi
PortraitStudyOfAy.png
Farao van de 18e Dynastie
Periode ca. 1323-1319 v.Chr.
Voorganger Toetanchamon
Opvolger Horemheb
Vader Yuya
Moeder Thuya
Eje in Egyptische hiërogliefen
Serech of Horusnaam
G5
E1
D40
S15 N28
THREE
Srxtail.jpg
Nebtynaam
G16
S42 F9
F9
d
r
D40
S22
t t
N25
Gouden Horusnaam
G8
S38 q C10 s L1 r
N16
N16
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
Hiero Ca1.svg
ra xpr xpr Z3 D4
Aa11
t
Hiero Ca2.svg
Nomen of geboortenaam
G39 N5
 
Hiero Ca1.svg
R8 i t
f
i A2 i i
Hiero Ca2.svg
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Eje, Eye of Iyi was een farao uit de 18e Dynastie van het Oude Egypte. De naam Eje is onduidelijk vertaald, eigenlijk staat er Itinetjer-iyi, hetgeen betekent: "Goddelijke vader, Eje". Zijn tweede naam luidt Chepercheperoere-Irimaat en betekent "Langdurig zijn de manifestaties van Re, dat doet wat goed is".

Familie[bewerken]

Nicolas Reeves somt in één adem de familie van Eye op: [1]

Aton-priester[bewerken]

De koning was eerst een priester in de Aton-cultus, toen volgde hij de koning op. Eje was een van de belangrijke figuren in de Aton-cultus, hij had de titel superintendant van de koninklijke paarden en Gods vader, een priesterlijke titel. Hij had waarschijnlijk bloedbanden met Achnaton. Mogelijk was hij de broer van Teye en/of de vader van Nefertiti, maar dit is echter niet zeker. In Amarna liet hij een groot graf voor zichzelf bouwen, maar dit is echter onafgewerkt. Na de dood van Achnaton was hij één van de vertrouwensmannen van Toetanchamon en had hij hoogstwaarschijnlijk het bestuur van het rijk in handen.

Farao[bewerken]

Na de dood van Toetanchamon volgde Eje hem op. Dit is duidelijk zichtbaar in het graf van Toetanchamon, waar hij de mondopeningsceremonie verricht bij de overleden farao. Hij huwde met de vrouw van Toetanchamon, Anchesenamon, die eveneens de zus van Toetanchamon was en hij volgde dezelfde politiek van zijn voorganger. In zijn opvolging was hij waarschijnlijk tegengewerkt door Horemheb die hem na vier jaar zou opvolgen en een damnatio memoriae over hem uitsprak.

Bouwwerken[bewerken]

Eje en zijn echtgenote ontvangen het eregoud van Achnaton