Naar inhoud springen

Azelastine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Azelastine
Chemische structuur
Azelastine
Gebruik
Geneesmiddelengroep H1-antihistaminica
Indicaties allergische neus- en oogaandoeningen
Toediening intranasaal of oculair
Risico met betrekking tot
Zwangerschapscat. C
Databanken
CAS-nummer 58581-89-8
ATC-code S01GX07
PubChem 2267
DrugBank DB00972
Chemische gegevens
Molecuulformule C22H24ClN3O
IUPAC-naam (RS)-4-(4-chloorbenzyl)-2-(1-methylazepan-4-yl)-2H-ftaalazin-1-on
Molmassa 381,90 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Azelastine (INN) is een derivaat van ftaalazinedion dat gebruikt wordt in de geneeskunde. Het is een langwerkend antiallergisch middel met selectieve H1-antagonistische werking.

Het is beschikbaar als neusspray en oogdruppels. Met oogdruppels kan men de symptomen van seizoensgebonden of niet-seizoensgebonden (terugkerende) allergische bindvliesontsteking behandelen. Met de neusspray kan men de verschijnselen van allergische neusaandoeningen zoals hooikoorts en allergische rinitis behandelen.

De geneeskundige preparaten bevatten het hydrochloride-zout azelastinehydrochloride (CAS-nummer: 79307-93-0). Azelastine is een chirale verbinding. Het wordt meestal als racemisch mengsel van de (R)- en de (S)-vorm gebruikt.

Azelastine werd ontwikkeld bij het Duitse farmaciebedrijf Asta-Werke AG, later Asta Pharma AG.[1][2][3] Het is niet meer door een octrooi beschermd en is als generiek geneesmiddel verkrijgbaar.

Azelastine wordt goed verdragen door volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. De vaakst genoemde nevenwerkingen zijn bittere smaak, hoofdpijn, of tijdelijke irritatie van de ogen of de neus.