BLWG

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bryologische en Lichenologische Werkgroep
Geschiedenis
Opgericht 1946
Structuur
Voorzitter Erwin Goutbeek
Directeur Laurens Sparrius
Werkgebied Vlag van Nederland Nederland
Motto Small is beautiful
Aantal leden 400
Aantal werknemers 2
Media
Website https://www.blwg.nl
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De BLWG (Bryologische en Lichenologische Werkgroep) is in 1946 opgericht als werkgroep van de KNNV[1]. De werkgroep heeft circa 400 leden. De BLWG geeft driemaal per jaar het tijdschrift Buxbaumiella[2] uit. In dit tijdschrift staan artikelen over ecologisch en floristisch onderzoek aan mossen en korstmossen. Buxbaumiella verschijnt sinds 1972 als opvolger van Buxbaumia (genoemd naar kaboutermos).

De BLWG organiseert en adviseert mensen in Nederland met interesse voor mossen en korstmossen. De vereniging stelt zich ten doel om de kennis van de Nederlandse mossen en korstmossen te vergroten. Verder wil zij dat de belangstelling voor mossen en korstmossen in natuurbeheer en natuurbescherming groter wordt.

De werkgroep organiseert activiteiten voor leden en publiek waarbij het zoeken en op naam brengen van soorten centraal staat. Daarnaast verzamelt de BLWG verspreidingsgegevens, doet onderzoek, geeft adviezen over het beheer en de bescherming van mossen en korstmossen. In 1955 werd aan de werkgroep de eerste Heimans en Thijsse Prijs uitgereikt. Prominente leden van de werkgroep waren o.a. oud-CPN-voorzitter Ger Harmsen (1922-2005), die ook een boek over de geschiedenis van de BLWG en het (korst)mossenonderzoek in Nederland schreef[3] en prof. Jan Barkman (1922-1990), naar wie de Prof. J.J. Barkmanprijs vernoemd is, die door de BLWG onregelmatig wordt toegekend aan leden die een belangrijke bijdrage aan de studie van mossen en korstmossen hebben geleverd.

De BLWG maakt deel uit van SoortenNL, de netwerkorganisatie die vrijwel alle soortenorganisaties als lid heeft.[4]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. BLWG
  2. Buxbaumiella
  3. G. Harmsen, 1998. "Passie voor mossen". KNNV Uitgeverij
  4. S. Turnhout, R. van Westrienen & T. Wolterbeek, 2017. "Ontwikkelingen bij waarnemersnetwerken", in: De Levende Natuur, 118:1