Naar inhoud springen

OBAM

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 28 dec 2019 om 18:47. (2 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar) #IABot (v2.0)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

BNP Paribas OBAM is in Nederland een van de bekendste, langst beursgenoteerde en omvangrijkste beleggingsfonds dat wereldwijd in het aandelenkapitaal van ondernemingen belegt. Met actief beleid ligt de focus op het investeren in kwalitatief hoogwaardige en uniek gepositioneerde bedrijfsmodellen, actief binnen bovengemiddeld groeiende bedrijfstakken/trends wereldwijd.

Geschiedenis

Het fonds is ontstaan in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Franse nonnenkloosters vreesden voor confiscatie van hun vermogen door de Franse overheid. Om hun vermogen veilig stellen werd het kapitaal ondergebracht in een nieuw opgericht fonds in Nederland. Het werd officieel opgericht op 20 november 1936 en kreeg de naam Onderlinge Beleggings en Administratie Maatschappij, kortweg OBAM. Het beheer werd gevoerd door de firma Beels & Co., De Clercq R. Boon Hartsinck. Elk jaar werd er verslag uitgebracht in het klooster bij moederoverste[1]. Door dit verleden is het fonds een van de oudste beleggingsfondsen van Europa[2].

Beursnotering

Na de Tweede Wereldoorlog was de politieke situatie veranderd en de noodzaak komen te vervallen voor de nonnenkloosters om het vermogen in Nederland aan te houden. Door de wederopbouw wilden de nonnen het opgebouwde kapitaal terughalen. Om praktische redenen werd gekozen voor een beursnotering emissie van het OBAM NV fonds op de Amsterdamse effectenbeurs, met toezicht door een vaste Raad van Commissarisen.

Overnames

De fondsbeheerders Beels & Co werden overgenomen door de bank Mees & Zoonen, dat op haar beurt in 1966 fuseerde tot Bank Mees & Hope. Deze bank ging op in MeesPierson, dat in 1997 door ABN AMRO werd verkocht aan Fortis. In 1998 werd de naam van OBAM veranderd in Fortis OBAM. Als gevolg van de overname van de beleggingsfondsen van Fortis door BNP Paribas heet het fonds tegenwoordig BNP Paribas OBAM NV.

Beleggingsbeleid

Het beleggingsbeleid van OBAM kenmerkt zich door één eindverantwoordelijke fondsbeheerder, die tevens statutair directeur van OBAM NV is. Daarbij wordt de fondsbeheerder bijgestaan door een team van portfoliomanagers en een onafhankelijke RvC. Van 1989 tot 2010 was dat Rolf Stout. Met name in de jaren na 2003 - 2010 lag de nadruk op beleggen in meer cyclische sectoren en de opkomst van emerging markets die in hoge mate profiteren van een aantrekkende wereldeconomie. Hierna volgde tijdens de Europese bankencrisis een kortere periode van Peter Ranty als beheerder. Sinds januari 2013 is Sander Zondag als Chief Investment Officer (CIO) Global Equities aangesteld als hoofdbeheerder van de wereldwijde OBAM strategie. Vanaf 2013 zijn door de beheerder onder meer verdere team aanpassingen doorgevoerd en heeft CIO Sander Zondag het beleggingsfilosofie/proces verscherpt naar een meer geconcentreerde, gediversificeerde kwaliteit/groei beleggingsstijl. Gezien de bovengemiddelde koersresultaten over de afgelopen 3 en 5 jaar van circa 11-12% op jaarbasis (bron: Jun'2017 Bloomberg) en de huidige Morningstar en Citywire + ranking (top 25% tov wereldwijde peers) heeft de transformatie van OBAM positief gewerkt voor beleggers in het fonds.

Vóór 1 januari 2013 was de MSCI World Gross Return (GR) de benchmark van het OBAM fonds. Met ingang van 1 november 2014 is gezien het ruime beleggingsmandaat deze benchmark gewijzigd naar MSCI All Country World Net Return (NR), de meest brede wereldwijde benchmark waaronder ook alle emerging markets ondernemingen vallen.

Prestaties

Voor de wereldwijde economische crisis in 2008 waren de resultaten van het OBAM fonds uitzonderlijk goed, de benchmark werd jaarlijks ruimschoots verslagen.

Het jaar 2008 eindigde echter voor het fonds (door een hoog cyclische positionering) beduidend slechter dan de benchmark. Ondanks een fors herstellend resultaat in 2009 kon de forse terugslag van het voorgaande jaar niet ongedaan worden gemaakt. Na het vertrek van Rolf Stout in 2010, werden de resultaten in de jaren 2011/2012 wederom geraakt door een forse exposure naar financials, cyclicals en emerging markets. Vanaf 2013 lieten de OBAM resultaten wederom een fors opgaande lijn zien met rendementen na kosten van respectievelijk 13,3% (2013), 15.6% (2014), 17.1% (2015), 2.8% (2016) en 8.3% (ytd 9/2017)

Externe link